Pavle Aksentijević

Samo po sebi postavlja se jednostavno pitanje - kako predstaviti Dragoslava Pavla Aksentijevića? On sam, u jednom intervjuu, ovako je odgovorio: - Onako kako treba. Kao muzičara i slikara. To se kod mene toliko prepliće... 

I stvarno, kad razmislim, ovo pitanje je suvišno - u njegovom pojanju i njegovim slikama dovoljno je, i treba, jednostavno uživati. Doživljaj je toliko jak,  osećanja sama naviru, a to je i suština dobre umetnosti. O velikanu i njegovom značaju u Srbiji i svetu reči su uvek nedovoljne i svaki tekst je nanovo premali u odnosu na ono o čemu bismo govorili. Zbog toga jednostavno treba otići na izložbu - koncert. Nikako ne smete sebi uskratiti zadovoljstvo doživljaja, saznanja koliko umetnost može i koliko je velika, a umetnik skroman čovek, što i jeste sklop i suština prave veličine.

Umetnost Pavla Aksentijevića na izložbi u Galeriji "Progres". Galerija ispunjena slikama, ali i zvukom duhovnog pojanja. Publika, u znak zahvalnosti za sve što je ovaj umetnik uradio za pesmu i sliku, s oduševljenjem nagrađuje i odaje sve počasti ovom velikanu dugim, iskrenim aplauzom.

Dragoslav Pavle Aksentijević diplomirao je i magistrirao na Likovnoj akademiji u Beogradu. Bavi se drevnom srpskom i vizantijskom muzikom. Nastupa uz bruj (ison) manjeg muškog vokalnog sastava - "Zapis". Bavi se ikonopisanjem i slikanjem, koje se velikim delom oslanja na tradiciju vizantijskog stila.

Imam moralnu obavezu da kažem i to da je u Galeriji "Progres" i dosad bilo dobrih izložbi ali, bogami, i onih koje, blago rečeno, ne zaslužuju ni ovaj, niti bili koji drugi izlagački prostor. Ova izložba je ovoj kući primer, kako i šta treba da radi u budućnosti.

I slike, i pojanje i publika... te večeri, u ponedeljak, 29. oktobra, u "Progresu", nešto su najbolje i najznačajnije što smo  videli i čuli ove godine. Dragoslav Pavle Aksentijević je veličina u svetu umetnosti zbog koje bi trebalo imati šešir, i pozdraviti ga s dužnim poštovanjem.

Pavle, od srca ti hvala!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još