Održano Molebstvije i doček pravoslavne Nove godine na "Božićnom seocetu kod Hrama"

U toku je treći po redu festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji će trajati sve do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save.

Sinoć je održano Molebstvije za početak pravoslavne Nove godine i molitveni skup podrške našem stradalnom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima, koje je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej.

Skupom na platou Hrama Svetog Save, uz obraćanje Patrijarha, zajedno sa prisutnim narodom, ispraćena je minula godina uz molitvu i dočekana nova.

- Minula godina bila je puna iskušenja i nevolja, kako u našem narodu, tako i u čitavom svetu. Zato se molimo Gospodu, ovako sabrano, da nam blagoslovi vreme koje je ispred nas, da bude godina milosti Božije, milosti Gospodnje, i da u njoj doživimo svoje vreme u blagoslovu i ljubavi Božijoj; da nas Gospod oslobodi i drugih nevolja koje gledamo ispred sebe, i koje prete velikom opasnošću i našem narodu i drugim narodima pod suncem. Nadamo se da će Gospod primiti molitve naše – rekao je Patrijarh i dodao da je Hram najbolje mesto da se molimo.

- Došli smo da se pomolimo i za ono što se dešava u našoj bratskoj i svetoj Crnoj Gori. Ono što naša braća doživljavaju, i šta im se sprema da dožive, to nikada nisu doživeli. Bezbožnici su digli ruke na svetinje Gospodnje, digli su ruke na imovinu svetinja Gospodnjih, da je uzmu i da je potroše kao što su potrošili i ono što su sami nasledili – rekao je Patrijarh srpski G.G. Irinej i dodao da se u našoj istoriji, a veruje i u svetskoj, to nije dešavalo.

- Ovo što se dešava u Crnoj Gori osudio je čitav hrišćanski i pravoslavni svet, osudile su sve pravoslavne crkve, kazao je Patrijarh.

- Ovo zlo koje je prisutno u Crnoj Gori ima i jedno dobro, ako zlo može uopšte da ima dobro: ono je probudilo Crnu Goru – završio je Patrijarh i pozvao ih da odustanu od svojih namera.

Podsećamo, prvi moleban održan je drugog dana Božića, 08. januara, molitvenim skupom sa više od 15.000 ljudi.

Što se tiče programa koji je prethodio dočeku pravoslavne Nove godine, od 17 časova održano je Bdenije u Maloj crkvi, a na Raspevanoj jelci nastupio je hor "Sveti Simeon Bogoprimac".

Već od 20.00 održan je muzički program za doček pravoslavne Nove godine, koji je upriličio bend „Bijelo Dugme Real Tribute“ uz najveće hitove pomenute grupe.

Nakon molebana usledio je tradicionalni vatromet u ponoć.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.