Živanić platio 360 miliona evra

Tridesetak robnih kuća u mnogim gradovima Srbije i Crnoj Gori, sa oko 240.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, planiralo da kupi 10 domaćih i stranih firmi, sa početnom cenom od 140 miliona evra

Posle desetak godina agonije i pet godina stečaja, juče je konačno rešena sudbina kompanije Robne kuće "Beograd“, prodajom za 360 miliona evra beogradskoj firmi "Verano motors“, čiji je vlasnik Radomir Živanić. 

Na aukciji koja je održana u Hotelu „Hajat“ za ovu nekada moćnu trgovinsku firmu, koja i sada ima tridesetak robnih kuća u mnogim gradovima Srbije i Crne Gore, odnosno bezmalo 240.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, takmičilo se 10 domaćih i stranih firmi, od početne cene koja je bila 140 miliona evra. Drugorangirani učesnik na javnom nadmetanju bila je švajcarska firma "Edelwises investment“, koja je ponudila 355 miliona evra, što je prema rečima predstavnike ove firme koja se bavi investicijama, Patrika Erara (Erares) gornja granica do koje su, po njihovoj računici o isplativosti, mogli da idu. Postignutu cenu od 360 miliona evra on i Gordan Milenić, koji se novinarima predstavio kao njegov pomagač, a inače radi u Moskvi već šest godina, ocenili su kao previsoku. Ova švajcarska firma, iza koje, prema proceni novinara, verovatno stoji ruski kapital, do sada nije učestvovala u privatizaciji u Srbiji, ali će, kako su rekli Milenić i Erar, to ubuduće činiti. 

Među učesnicima javnog nadmetanja bile su i holandska firma "Participatie Maatschappij Graafschap", srpske "Balkans Real Estate“ i "Pluto Capital“, kiparske "Broadhurst Investment Limited“, "Glazebrook Limited“ i "Seatpag Investment Limited“, češka "Calatora“ i lihtenštajnski konzorcijum "Aida Asset Association AG“ i "Home Art & Sales Services AG“. U roku od sedam dana od dana održavanja javnog nadmetanja, kompanija "Verano Motors“ treba da zatraži saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije, a u slučaju dobijanja pozitivnog rešenja, treba da uplati kupoprodajnu cenu najkasnije u roku od sedam dana od dana dobijanja rešenja.

Vesna Džinić, direktorka Agencije za privatizaciju, više je nego zadovoljna postignutom cenom, jer se od te sume mogu namiriti svi poverioci kompanije i preduzeća "Robne kuće", ali i što je konačno završena agonija ove firme, koja je počela1996. godine. 

- Čini mi se - izjavila je ona novinarima - da sada treba da budu zadovoljni i poverioci, i radnici, i država. Zaposlenima će biti izmirena sva potraživanja s kamatom, kao i potraživanja budžeta po osnovu naplate poreza i obavezama Pariskog i Londonskog kluba. Nakon što stigne odgovor Komisije za zaštitu konkurencije da li prvorangirani može da bude kupac, sledi uplata kupoprodajne cene, potom glavna deoba, tokom koje se namiruju svi poverioci, a zatim se ostatak para prebacuje na preduzeće "Robne kuće", koje mora da završi kompletan stečaj, jer je reč o dva povezana stečajna postupka − objasnila je Džinićeva i precizirala da je 140 miliona evra, koliko je iznosila početna cena, dovoljno za namirenje više stotina poverilaca, a među najvažnijim su država, preko Poreske uprave i Agencije za sanaciju banaka, i već pomenuti Pariski i Londonski klub. Radnici, odnosno akcionari pri tom će dobiti obećanih 29,5 miliona evra. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će "Verano motors“ postati vlasnik i robnih kuća, ona je odgovorila potvrdno, istakavši da će "Verano motors“ postati vlasnik celog preduzeća, što znači, svega što ono poseduje. Stari vlasnici imovinu će potraživati od novog vlasnika, a kako će oni biti obeštećeni znaće se nakon donošenja zakona o restituciji i denacionalizaciji.

Prvi utisak Radomira Živanića, vlasnika "Verano motorsa“ koji je danas na javnom nadmetanju pobedio za kupovinu kompanije RK "Beograd“ jeste da je skupo, a drugi - da je srećan što je baš "Verano motors“ kupac i što će moći i tu da se dokaže. U tom kontekstu podsetio je da su Robne kuće „Beograd“ nekada bile treći lanac u Evropi i broj jedan u istočnoj Evropi, pa im je namera i želja da im vrate taj sjaj. Pri tom je rekao i da tek sada počinje priča, odnosno posao, jer su potrebna velika ulaganja.

("Pregled“)

Pogledajte još