Ojačati kontrolu finansiranja partija

STRAZBUR/BEOGRAD, 6. decembra 2010. (Beta) - Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) konstatovala je napredak Srbije u usaglašavanju zakona sa standardima SE, ali i istakla potrebu za aktivnijom borbom protiv korupcije i jačanjem kontrole finansiranja političkih partija.

U svom trećem izveštaju procene o Srbiji ističe se takođe da je krivični zakon generalno usaglašen sa standardima SE i Konvencijom o krivičnom zakonu o korupciji, saopštila je beogradska kancelarija SE.

GREKO je pozvao Srbiju da obrati pažnju na nekoliko ograničenja, posebno onih koji se odnose na zakonski okvir koji se primenjuje u slučaju podmićivanja inostranih sudija porotnika i arbitara, kao i na mogućnost da se korupcija goni u inostranstvu.

"Srbija takođe mora da bude proaktivna u otkrivanju, istrazi i sudskom gonjenju slučajeva korupcije", istakao je GREKO i poručio da mora da bude više urađeno kako bi se osigurale presude ne samo za manje slučajeve mita, već i za korupciju na visokom nivou u javnom sektoru.

GREKO je u izveštaju ocenio da vlasti u Srbiji treba više pažnje da posvete rešavanju pitanja kao što su trgovina uticajem i korupcija u privatnom sektoru i primetio da je, za sada, vrlo malo istraga započeto u vezi sa tim prekršajima.

Pogledajte još