fbpx

Ambasador Ukrajine na "Božićnom seocetu kod Hrama": Ukrajinske tradicije su veoma slične srpskim

U toku je treći po redu festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji će trajati sve do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save.

Juče je prisutne pozdravio ambasador Ukrajine NJ. E. Oleksandr Aleksandrović koji je govorio o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji, ali i podelio okupljenima ukrajinske tradicionalne specijalitete, kako bi se upoznali i sa njihovom kuhinjom.

- Ukrajinske tradicije su veoma slične srpskim. I u Ukrajini, kao i u Srbiji, slavimo tri velika hrišćanska praznika u januaru - Božić, Svetog Vasilija i Bogojavljenje. Poseban dan za nas je Badnji dan, kraj posta koji je trajao 40 dana, kada bi u svakoj ukrajinskoj porodici trpeza trebalo da se sastoji od 12 posnih jela, po broju apostola – rekao je on juče i dodao da se česnica lomi, kao i u Srbiji, ali da se peče u komadićima i da se jede kod kuće, a ne u crkvi.

Ambasador je, zatim, objasnio, koje je to najvažnije jelo na trpezi, a liči na slavsko žito. Prisutni su mogli i da ga probaju.

- To jelo je gladno, bogato i mrsno – rekao je on, a kada se pravi na različite hrišćanske praznike može da sadrži kuvanu pšenicu, mak, med, mast i slično.

- Važna odlika praznika su điduh, ili duh deda, duh pradaka, ali i božićne pesme – završio je objasnivši njihov značaj, a onda je naveo nekoliko ukrajinskih prazničnih pesama koje možemo da slušamo.

Nakon ambasadorovog obraćanja, na Raspevanoj jelci nastupio je hor "Sveti Simeon Bogoprimac".

„Božićno seoce kod Hrama“ svečano je otvoreno 4. januara 2020. godine.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.