Ambasador Finske na "Božićnom seocetu kod Hrama": Finski Božić je baš poseban

U toku je treći po redu festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji će trajati sve do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save.

Jučerašnji program festivala obeležile su interpretacije polaznika Osnovne muzičke škole "Grocka" na Raspevanoj jelci i obraćanje ambasadora Finske, Nj.E. Kimmo Lähdevirta, koji je na englesko jeziku govorio o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji, a odmah na početku je krenuo sa pričom po čemu je Božić u Finskoj poseban.

- Finski Božić je baš poseban, pošto kombinuje drevni završetak sezone žetve, koji se zove „Kekri“, i staru proslavu zimskog solsticija, sa hrišćanskim tradicijama – rekao juče ambasador.

- Glavni ukras je Božićna jelka, koje se tradicionalno unosi u kuću 24. decembra, ako ne i ranije. Na vrh jelke se stavlja zvezda, a grane se tradicionalno ukrašavaju svećama, bombonama i ukrasima od slame. Takođe postoje i tradicionalni nordijski jarčevi od slame, kao i male statuete koje predstavljaju Božićne patuljke, anđele, irvase itd. „Himmeli“, tradicionalni finski božićni ukras, može da se okači na plafon – objasnio je značaj ukrašavanja i praznične dekoracije u ovoj zemlji.

Iako finska božićna trpeza često uključuje najmanje 20 različitih jela, kako ambasador objašnjava, postoje tri najosnovnija.

- To su šunka pečena u rerni, kaserola sa broskvom i mešana salata od cvekle. Bez ukusa ovih tradicionalnih jela, nešto bi falilo u finskoj proslavi Božića. Ona su dopunjena drugim kaserolama i paštetama, pihtijama sa mesom, gravlaksom i dimljenim lososom, ribljim jajima i jelima od haringe. Pre šunke, Finci su obično jeli kozetinu.

Ambasador je objasnio šta u Finskoj znači objava Božićnog mira i zašto je značajan prenos uživo koji čekaju i prate svi Finci.

- Prenos uživo je jedna od najstarijih tradicija finskog javnog servisa YLE. Posle objave Božićnog mira, mnoge porodice uživaju u laganom obroku koji se sastoji od Božićnog pudinga.

Za kraj, Kimmo Lähdevirta je rekao da se dan Božića obično provodi u miru doma, u opuštanju i odmoru, a neki ljudi prisustvuju jutarnjim službama u crkvi.

Nakon govora ambasadora, prisutni su uživali u izvedbi muzičke škole na jelci, a kasnije i muzičkog dvojca „Kate No More”.

„Božićno seoce kod Hrama“ svečano je otvoreno 4. januara 2020. godine.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još