Rok za ponude za kupovinu RTB Bor ističe 31. oktobra

Rok za podnošenje finalne ponude za kupovinu RTB po najnižoj ceni od 340 miliona dolara ističe 31. oktobra. Na tenderu je ponuđen prenos prava na eksploataciju, rafinaciju bakra, kao i imovina Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionica. Budući vlasnik će morati da ponudi najmanje 180 miliona dolara investicija. Prvi tender za prodaju RTB poništen je pošto prvoplasirani ponuđač, rumunski Kuprom ni u dodatnom roku nije platio ponuđeni iznos od 400 miliona dolara. 

Tendersku dokumentaciju za kupovinu Rudarsko−topioničarskog basena otkupilo je pet kompanija − − „ Ist Point“ Zorana Drakulića, „Strajkfors“ biznismena iz Rusije Olega Deripaske, Briksleg iz Austrije, ruska firma Solvej, i Vedante risorsis iz Indije. Solvej je vlasnik makedonskih rudnika olova i cinka Sasa i bakra Bučim za koje je RTB oko deset godina prerađivao bakarni koncentrat. Vedante risorsis se bavi trgovinom aluminijuma, bakra i cinka. Najbogatiji Rus na svetu, čiji se imetak procenjuje na 23 milijarde dolara vlasnik je podgoričkog KAP i rudnika boksita u Crnoj Gori. Sudeći po referencama kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju za privatizaciju Rudarsko−topioničarskog basena „Bor“, borba za vlasništvo nad najvećim srpskim proizvođačem bakra i plemenitih metala obećava da će, posebno imajući u vidu rekordnu cenu crvenog metala, koja premašuje 8.000 USD po toni, biti vrlo uzbudljiva. O moskovskom „Basic Element”, čiji je vlasnik Oleg Deripaska i kiparskom „East Point“, čiji je predsednik Zoran Drakulić, se uglavnom, sve zna. 

Prema očekivanjima, upravo između ove dve kompanije treba tražiti novog vlasnika RTB. Međutim, i ostale tri kompanije, koje su otkupile tendersku dokumentaciju, nisu za potcenjivanje. Ruski investicioni fond „Solvej“, takođe, ozbiljno konkuriše za vlasništvo nad RTB. Ova kompanija na četiri kontinenta ima rudnike bakra, nikla, cinka, zlata i dijamanata, u kojima radi oko 100.000 ljudi. Ležišta u njihovom vlasništvu se nalaze u Makedoniji, Laosu, Rusiji, Ukrajini, Kongu, Peruu i Venecueli. Indijska korporacija „Vedanta Resources“ je jedna od najvećih rudarskih kompanija u toj zemlji. Poseduju rudnike bakra, zlata, aluminijuma, srebra i cinka u Jermeniji, Indiji, Zambiji i Australiji. Austrijska kompanija „Brickshelf“ koja je većinski vlasnik „Severa“ iz Subotice, takođe nije bez šansi.(„Pregled“)

Pogledajte još