NUDILI SU JOJ BRAČNE PONUDE: Neda Ukraden progovorila o svom životu

Neda Ukraden jedan je od favorita na Beoviziji i samim tim i potencijalni predstavnik naše zemlje na Evroviziji, koja će se održati u Holandiji.

Njena karijera duga više od 50 godina, energičnost, harizmatičnost, ali i talenat koji poseduje, upravo je kandiduju za ovo prestižno muzičko takmičenje. Pevačica kaže da se na Beoviziju prijavila potpuno spontano, što ne znači da neće dati svoj maksimum da bi trijumfovala.

Smatrate li da je učestvovanje na ovom takmičenju stvar prestiža?

- Ideja se javila spontano, po izlasku moje treće nove pesme u decembru. To je izvanredna prilika da je promovišem, a sama mogućnost za učestvovanje na Evrosongu predstavlja veliki izazov i čast za svakog pevača.

Kakva su vam očekivanja?

- Moja želja je da jednu veoma atraktivnu pesmu donesem na što bolji i kvalitetniji način. Svakako ću se i muzički, ali i scenski, potruditi oko njenog izvođenja.

U poslednje vreme često nosite perike. Zbog čega?

- Perike su odlična mogućnost da se s malo muke i vremena napravi vizuelna promena i iznenađenje.

Ove godine slavite jubilarni, 70. rođendan, a teško da bi vam bilo ko dao i 50 godina. Plaši li vas prolaznost vremena?

- Ponosim se svojim godinama i one me ne plaše. Pravi sam borac protiv ejdžizma, toliko prisutnog na našim prostorima. Sa ovoliko energije, optimizma i radnog elana teško da se daleko mlađe osobe mogu meriti sa mnom.

Nakon razvoda od Milana Bilbije niste se više udavali, ali ni živeli u zajednici s muškarcem. Zbog čega?

- Jedan od razloga je taj što brak shvatam izuzetno ozbiljno, što sam odgovorna majka svom detetu. I naravno, što nisam našla dovoljno ozbiljnog, pouzdanog i harizmatičnog partnera.

Mislite li da muškarci smetaju jakim i uspešnim ženama više nego što mogu da im pomognu?

- Dobro pitanje. Malo je verovatno da će iza uspešne žene stajati muž, bar ne u toj meri u kojoj žena stoji iza uspešnog muškarca.

Možete li onda za sebe da kažete da ste udati za muziku?

- Veza između muzike, publike i uopšte ovog posla i mene je potpuna posvećenost. Ali moja porodica, moja ćerka i moji unuci su pravi smisao i bogatstvo moga života.

Da li vam se nekada udvarao neki kolega?

- Oh da, malo ih je koji mi se nisu udvarali. Ali, naravno, bezuspešno! Naime, znam i njihovo drugo lice, to jest pravo lice.

Jeste li dobijali nepristojne ponude od udvarača?

- Nepristojne ponude? Šta je to? Ne, nisam, osim ako bračne ponude posle jedne večere ili nekoliko časova poznanstva ne spadaju u to.

Kako ste se štitili od tračeva svih ovih decenija?

- Nema bolje zaštite od zlobnih i neistinitih komentara nego što su rad i porodica, gledati svoja posla i raditi posao najbolje što možeš, birati zanimljive pesme, držati dobre koncerte, a poštovati i voleti svoje najmilije.

S kojim koleginicama sa estrade volite da se družite, popijete kafu?

- Generalno se malo družim s ljudima sa estrade, ali kad se sretnemo, volim da popijem kafu i popričam s mojim kolegama, bivšim Sarajlijama, i naravno ljudima koji dugo traju i predstavljaju kvalitet u svom poslu.

Pričalo se da ste pevali Gadafiju. Da li biste nekada pevali domaćim političarima?

- Pogrešno, Gadafiju nisam imala prilike da pevam, osim u predstavljanju jugoslovenske delegacije, u kojoj sam bila ja, ali i još neki pevači, i gde smo otpevali po nekoliko stihova, minut-dva, iz svoje pesme. To je sve što se Gadafija tiče. A drugim našim političarima nisam pevala.

Da li bi vas to politički etiketiralo ili je vaša profesija iznad toga?

- Dobar, ozbiljan pevač je neko čija je karijera nastala mnogo pre trenutnih stranaka i političara. Ako ga publika voli i traži, ne vidim razlog zašto ne bi pevao i zašto bi se ideološki etiketirao. Moja karijera, kao i hitovi poput "Zora je svanula", "Oči tvoje govore", "Došlo doba da se rastajemo", "Boli, boli", ali i najnoviji "Na pola puta", "Na Balkanu" i mnogi drugi, nastali su davno, nadživeli mnoge političare. Mi smo profesionalci i sa pesmom ambasadori svoje zemlje, iznad toga smo i radimo posao na svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo publike, ali i organizatora. Naravno, ko zna to da ceni i poštuje.

Završili ste dva fakulteta. Da li ste se nekada pokajali što se niste posvetili pravu ili engleskom?

- Dugo se nisam mirila s tim da neću raditi posao za koji sam se toliko školovala. Ali eto, život piše romane i ispisuje stranice onako kako nismo planirali.

Mnogima su lepe i pametne žene trn u oku. Da li vam je to što ste obrazovani nekada bilo smetnja u karijeri?

- Ne znam da li bi bolje bilo da sam glupa i neobrazovana. Sumnjam. Pitanje uspeha jeste, pored talenta i rada, i pitanje pameti.

Jeste li nekada osetili ljubomoru koleginica, da li su vam podmetale nogu?

- Za većinu normalnih devojaka i žena ja sam uzor i ideal kako bi želele da izgledaju u mojim godinama i da imaju takvu karijeru. Druge, sitne i zlobne primedbe više govore o njihovim frustracijama.

Izvor: Pink.rs
Foto: nedaukraden/Instagram

Pogledajte još