Četiri decenije od Brantovog poklonjenja žrtvama

BERLIN, 7. decembra 2010. (Beta) - Svi vodeći nemački mediji u utorak su komentarima, intervjuima ili opsežnim dokumentarnim prilozima obeležili četiri decenije od kada je nekadašnji socijaldemokratski kancelar Vili Brant kleknuo pred spomenikom žrtvama nacizma u Varšavi.

Brantova poseta Varšavi 7. decembra 1970. godine, tokom koje je svet obišla slika nemačkog kancelara koji kleči pred spomenikom žrtvama Varšavskog geta, označila je preokret u nemačko-poljskim posleratnim odnosima i početak nove nemačke politike prema svim zemljama istočne Evrope.

Nemačko-poljskim sporazumom, koji je Brant potpisao sa rukovodstvom u Varšavi, Nemačka je zvanično priznala granicu na Odri i Nisi koju su posle Drugog svetskog rata povukle sile pobednice.

Tom prilikom je prvi posleratni socijaldemokratski kancelar posetio i Varšavski geto. Brant, koji je kao socijaldemokrata napustio Nemačku po dolasku nacista na vlast i do 1945. živeo u egzilu u Oslu i Stokholmu, položio je venac na spomenik žrtvama i, kako su to posle interpretirali mediji, na kolenima zamolio za oproštaj za zločine učinjene u nemačko ime u vreme nacizma. .

Pogledajte još