Akupunktura efikasnija od pilula

U jednoj novoj studiji navodi se da, u lečenju bolova u krstima, po svoj prilici, tretman akupunkturom ima veći efekat nego konvencionalna terapija. Ono što iznenađuje je da bi prema ovoj studiji to mogao da bude slučaj čak i ako akupunktura nije primenjena pravilno. Istraživanje su obavili nemački naučnici sa univerziteta u Regensburgu.

Akupunktura je drevna medicinska procedura koja se već hiljadama godina primenjuje u Kini. Tanke igle se ubadaju u određene delove tela kako bi se umanjio bol.

Ono što je čudno jeste da niko precizno ne zna kako akupunktura deluje ali za pacijentkinju kao što je Kerol Stronger to nije ni bitno jer ističe: "Veoma sam zadovoljna akupunkturom koju sam imala do sada i svakako mislim da mi je to olakšalo bol u krstima"...

Bol u leđima je jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi odlaze lekaru. Najnovija studija pratila je više od 1100 pacijenata sa hroničnim bolom u krstima. Neki od njih dobili su tradicionalnu akupunkturu. Drugima je urađena nepravilna akupunktura dok je ostalima data uobičajena terapija – vežbanje, fizikalna terapija i lekovi protiv bolova.

Rezultati: skoro 50 odsto pacijenata koji su dobili tradicionalnu akupunkturu reklo je da im je bol značajno umanjen. Čak je i među onima kojima je urađena nepravilna akupunktura, prijavljeno  značajno smanjenje bola u ledjima.

Oni koji su imali uobičajeni medicinski tretman nisu prijavili znatnije olakšanje bolova. Malo više od 25 odsto pacijenata u toj grupi reklo je da su njihove patnje umanjene. Rezultati su naveli stručnjake na razmišljanje da li olakšavanje bolova akupunkturom dolazi od reakcije tela na svaki ubod tankom iglom.

Doktorka Holi Teker sa Univerzitetske kliniker u Klivlendu je uverena: "Svakako da stimuliše endorfine koji su prirodni lek za bolove u telu i supstanca koja popravlja raspoloženje".

Drugi lekari smatraju da akupunktura nije ništa više od – placebo efekta. Međutim, doktor Džuli Lin, specijalista za sportske i povrede kičme, ističe da je za nju prihvatljivo i da akupunktura bude efikasna kao placebo efekat.

"Mislim da nije važno da li je u pitanju samo placebo ili ne sve dok možemo da pomognemo našim pacijentima. Krajnji rezultat je ono što želimo da postignemo" - smatra ona.

Lekari, izveštava Glas Amerike, smatraju akupunkturu toliko bezbednom da mnogi ohrabruju svoje pacijente da je probaju, uprkos tome što za sada ostaje misterija kako ona deluje.

(FoNet)

Pogledajte još