Pozajmica kvota za master studije

BEOGRAD, 7. decembra 2010. (Beta) - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je u utorak da je problem sa kvotama za master studije rešen tako što će se fakulteti i univerziteti međusobno dogovoriti o "pozajmici" kvota.

Dogovoreno je da se unutar broja studenata na master studijama koji je utvrdila Vlada, a koji iznosi 4.591, fakulteti i univerziteti dogovore da, ako treba, jedni drugima pozajme određene kvote tako da svi budu zadovoljni, kazao je Obradović na sednici Odbora Skupštine Srbije za prosvetu.

Ministar je rekao i da prvi put u istoriji visokog obrazovanja država finansira 586 studenata doktorskih studija koje traju tri godine. Od novca koji pripada visokom obrazovanju jedan deo odvojili smo za doktorske studije i pojavio se manjak za master, kazao je Obradović.

Ministar je upozorio da se problem sa upisom studenata koji su do prošle nedelje protestovali i štrajkovali glađu, objektivno može ponoviti iduće godine jer će uslov za upis biti isti - 48 bodova. On je rekao da je znao da će biti problema prilikom upisa godine, jer se znalo da neće svi koji ispune uslov moći da budu na budžetu.

Pogledajte još