PET SAVETA STRUČNJAKA: Kako da se zaštitite od zagađenog vazduha

Da li su hirurške maske dovoljna zaštita, šta se događa ukoliko provetravamo prostorije u kojima boravimo, dileme su sa kojima se građani suočavaju otkako je povećano aero-zagađenje. Doktor Milovan Šarović, pneumoftiziolog u bolnici "Medigroup", kaže da posledice najviše osećaju hronično oboleli i astmatičari i preporučuje sledećih pet mera zaštite.

1. Provetravajte prostorije isključivo u periodu od 11 do 17 časova

Rani jutarnji časovi su najkritičniji. Uveče je manja produkcija dima iz saobraćaja, pa je situacija nešto povoljnija uveče nego ujutru. Otvaranje prozora se preporučuje u periodu od 11 pa do 17 sati, kada je koncentracija ovih materija u vazduhu manja.

2. Koristite prečišćivače vazduha

Kako biste bili sigurni da je vazduh koji udišete čist, koristite prečišćivače vazduha. Naravno, prilikom njihove upotrebe u prostoriji prozori moraju da budu zatvoreni.

3. Koristite nano maske umesto hirurških

Kada su u pitanju maske, njihova upotreba nema neki naročit efekat. Maske koje su kod nas u prodaji su hiriruške i one nemaju praktično nikakav značaj. Osim njih postoje nano maske, koje su skuplje, ali svakako delotvornije.

4. Ograničite vreme koje provodite napolju

Jedan od načina na koji se možete zaštititi je da češće provodite vreme u zatvorenom prostoru i svedete na minimum izlazak napolje, naročito u periodu kada je koncentracija zagađenosti u vazduhu najveća, a to su rani jutarnji časovi.

5. Ne izvodite decu napolje na duži period

Deca su posebno osetljiva, pa se preporučuje da ih u periodu najveće koncentracije zagađenih čestica u vazduhu ne izvodite na duži period napolje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još