Viteške igre oduševile publiku na "Božićnom seocetu kod Hrama"

U toku je treći po redu festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji će trajati sve do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save.

Jučerašnji dan festivala obeležio je performans viteških igara i borilačkih veština, ali i obraćanje ambasadora Republike Kipar, Nj. E. Konstantinosa Eliadesa i nastup hora Osnovne škole "Mladost".

Ambasador je govorio o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji, naglasivši da sličnosti u praznovanju postoje, iako oni Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru, 25. decembra.

Pre obraćanja ambasadora, predstavljene su viteške veštine kroz viteške igre u organizaciji Svibora, na platou ispred Hrama, a na Raspevanoj jelci nastupio je hor Osnovne škole "Mladost" pod dirigentskom upravom nastavnice muzičke kulture Ljiljane Kuveljić. Đaci, članovi hora, pevali su ovom prilikom Himnu Svetom Savi i srpske narodne pesme.

Podsećamo, festival traje do 28. januara, a detaljan program, sve do kraja festivala, možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.