Otvaranje stalne izložbe u Kuli Nebojša za mesec dana

BEOGRAD, 8. decembra 2010. (Beta) - Stalna izložba u Kuli Nebojši na Beogradskoj tvrđavi trebalo bi da bude otvorena za posetioce najkasnije za mesec dana, kada bude završena postavka koju realizuje Republika Grčka, rekao je u sredu ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Prema njegovim rečima, nakon više od godinu dana rada na rekonstrukciji i revitalizaciji Kule Nebojše, taj spomenik je spreman da primi posetioce, a veći deo izložbe, koja se prostire na četiri sprata, je postavljen.

Radove na Kuli Nebojši realizovani su uz pomoć donacije Republike Grčke, Ministarstva kulture Srbije u Beogradu, Grada Beograda, ali i uz pomoć tima Arhitektonskog fakulteta i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Bradić je istakao da Kula Nebojša predstavlja mesto na koje će dolaziti ne samo građani Srbije i Beograda, već i grčke i ostalih zemalja, kako bi saznali više o istoriji Srbije, Grčke i Balkana.

Ambasador Grčke u Beogradu Dimostenis Stoidis rekao je da će Grčka vrlo brzo postaviti i svoj deo izložbe, o životu i borbi revolucionara Rige od Fere, koji je bio jedan od zatočenika Kule Nebojša i u njoj pogubljen 1798. godine, i da će ta izložba biti smeštena na prvom spratu Kule.

Pogledajte još