ZLATNI MED: Moćan saveznik u borbi protiv prehlade i gripa

Možda već koristite kurkumu (turmerik) u kuvanju ili kao prirodni lek. Kao začin posebno se ističe po snažnim protivupalnim i antikancerogenim svojstvima, te po sposobnosti uništavanja bakterija i jačanju imunološkog sistema tela. Nije iznenađujuće što je vrlo tražen, s obzirom na sve te prednosti. Da li ste znali da ga mešanjem sa samo jednim prirodnim sastojkom možete pretvoriti u nešto još moćnije?

Od svih prirodnih antibiotika koje priroda može da ponudi, otkriveno je da je zlatni med jedan od najjačih poznatih. Reč je o jednostavnoj kombinaciji kurkume i još jednog od najcenjenijih prirodnih proizvoda na svetu, meda koji, poput kurkume, nudi niz izvanrednih zdravstvenih blagodati.

Kad se spoje, ova dva sastojka čine snažan prirodni lek protiv prehlade, s prednostima koja mogu da nadmaše one sintetičke antibiotike.

Med s kurkumom, zlatni med, nema nikakve negativne učinke na ljudski probavni sistem. Naprotiv, poboljšava probavu i funkcionisanje dobrih bakterija u crevima, istovremeno delujući kao divan iscelitelj za sledeće tegobe:

- prehladu i grip
- bolesti disajnih puteva
- prevelika telesna težina
- artritis i reumatoidni artritis

Dakle, kad osetite da vas hvata neugodna prehlada, prvo posegnite za zlatnim medom. Evo kako možete sami da ga napravite kod kuće.

Sastojci:

- 100 grama sirovog organskog meda
- 3 čajne kašičice praha kurkume

Priprema:

Izmešajte kurkumu i med, dobro promešajte i čuvajte u staklenoj posudi.

Primena:

Protiv simptoma prehlade i gripa
- Prvi dan - pola kašičice svakih sat vremena
- Drugi dan - pola kašičice svaka dva sata
- Treći dan - pola kašičice tri puta dnevno

Za bolesti disajnih puteva:

- Pola kašičice tri puta dnevno

Kako uzimati?

Mešavinu meda i kurkume zadržite u ustima dok se u potpunosti ne rastopi. Zlatni med možete takođe da dodate u toplo mleko ili čaj.

Napomene:

Moguće je da organizmu nekih ljudi ne odgovara zlatni med, stoga je ipak dobro posavetovati se s lekarom pre uzimanja. Poseban oprez kod hipertenzije i hemofilije jer kurkuma razređuje krv i snižava krvni pritisak, a može da smanji i nivo šećera u krvi, pa je kod dijabetičara takođe potreban oprez.

Izvor: Prva.rs/Sensa.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još