Artemijeve pristalice vraćene u red laika

BEOGRAD, 8. decembra 2010. (Beta) - Veliki Crkveni sud Srpske pravoslavne crkve vratio je u red laika 17 monaha lojalnih raščinjenom episkopu raško-prizrenskom Artemiju, objavljeno je u sredu na sajtu SPC.

Oni su sveštenomonaških činova lišeni na sednici suda održanoj u utorak u zgradi Patrijaršije u Beogradu, navodi se na sajtu. Odluke Velikog crkvenog suda su konačne i izvršne.

U sastavu suda bili su episkop bački Irinej, episkop dalmatinski Fotije, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, protojerej Radomir Popović, protojerej Dragomir Sando i đakon Aleksandar Sekulić.

Veliki crkveni sud je naveo da su od prvostepenog postupka kažnjeni monasi nasilno upali u više manastira u Eparhiji raško-prizrenskoj, vršili bogosluženje pod zabranom sveštenodejstva, sasluživali sa raščinjenim episkopom, podizali paralelni žrtvenik bez blagoslova nadležnog episkopa.

Dodaje se da kanoni za počinjene prekršaje nalažu isključenje iz crkvene zajednice, ali da je Veliki crkveni sud SPC ipak kažnjenima ostavio mogućnost da "pokajanjem zadobiju spasenje".

Pogledajte još