Padaju internet stranice protivnika Asanža

LONDON , 8. decembra 2010. (Beta-AP) - Pobornici Vikiliksa danas uzvraćaju udarac onima koje smatraju neprijateljima osnivača DŽulijena Asanža, rušeći internet stranice švedskog tužilaštva, advokata čiji su klijenti optužili Asanža za seksualne napade i Švajcarskih vlasti koje su mu zamrzle bankovni račun.

Napadi na internetu su deo podrške Vikiliksu koja preplavljuje mrežu. Socijalne stranice Fejsbuk i Tviter zagušene su porukama solidarnosti, a broj onih koji podržavaju Vikiliks i Asanža na Fejsbuku je dostigao milion.

Van interneta organizacija je u teškoj situaciji. Asanž je u zatvoru u Britanije gde se očekuje izručenje u Švedsku zbog optužbi za seksualne napade, dok su finansijske kuće Svis Postfajnans, Masterkard i Pejpel uskratili organizaciji mogućnost da podigne novac. Vlada SAD razmatra mogućnost da procesuira Asanža za špijunažu.

Stručnjaci za bezbednost smatraju da iza internet napada stoji mreža internet aktivista pod imenoom "Anonimni" koja je ranije izvodila internet napade na Sajentološku crkvu i muzičku industriju, a sada je obećala da će pomoći Asanžu obarajući internet stranice koje pripadaju njegovim protivnicima. "Iako nismo povezani sa Vikiliksom, borimo se za istu stvar", poručuje grupa sa svoje internet stranice.

Pogledajte još