Škola tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić i polufinale kviza "Nemanjići" na "Božićnom seocetu kod Hrama"

U toku je treći po redu festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji će trajati sve do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save.

Juče su na Raspevanoj jelci nastupili polaznici Škole tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić, a u okviru festivala održano je i polufinale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u sali Gradske opštine Vračar. Polufinale i finale kviza, uz podršku festivala "Božićno seoce kod Hrama" organizuje fondacija ,,Mir Božiji“ povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Više od tri stotine škola sa oko 1.000 takmičara iz Srbije i regiona, učestvovalo je na međunarodnom takmičenju „Nemanjići“, organizovanom povodom jubileja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Neki od osnovaca koji su se plasirali u polufinale kažu da im je taj kviz jedan od najzanimljivijih na kojima su učestvovali.

Najteži zadatak bio je da se izaberu timovi, objašnjava organizator kviza i ponosno ističe da su mnogi učenici zaljubljenici u istoriju.

Takmičenja poput ovog, doprinose poznavanju srpske istorije, tradicije i kulture, ističe predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković i poručuje da će ta opština i ubuduće, na zanimljiv način edukovati svoje sugrađane od najranijih dana.

Od osam polufinalista, samo dve najbolje ekipe prolaze u finale takmičenja kviza „Nemanjići“, koje će biti održano 25. januara u Narodnoj biblioteci.

Božićno seoce kod Hrama“ svečano je otvoreno 4. januara 2020. godine.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.