fbpx

Moguća i druga preispitivanja haških presuda

BEOGRAD, 8. decembar 2010. (Beta) - Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je u sredu nakon ponovnog izricanja presude Veselinu Šljivančaninu u Haškom tribunalu ukazala na mogucnost da se takvi slučajevi dogode i nakon zatvaranja tog suda.

"Presuda Veselinu Šljivančaninu je prvi put da u Tribunalu dolazi do revidiranja optužnice na osnovu novih dokaza podnetih nakon pravosnažne presude, što znači da će se to verovatno događati i nakon njegovog zatvaranja," rekla je Kandić za agenciju Beta.

"To znači da će Tribunal sada morati da misli o ozbiljnim rezidualnim mehanizmima, koji će se baviti razmatranjem novih dokaza i nakon zatvaranja Haškog tribunala", rekla je Kandić.

Kandić je naglasila da se u slučaju Šljivančanina postavlja kao drugo pitanje šta su to novi dokazi. Ona podseća da je kao novi dokaz bilo svedočenje oficira Panića pred Haškim tribunalom u kome je on rekao da Šljivančanin nije znao za posledice da će dovedeni zarobljlenici i civilni ranjenici biti ubijeni.

Na osnovu direktnog učešća u suđenju pripadnicima teritorijalne odbrane Vukovara, Kandić je istakla da je "nemoguće da oficir kakav je bio Šljivančanin na tom nivou nije znao šta će se dogoditi".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.