Dani Niša u Beogradu

Definitivno duvan čvarci! Oni su za mene bolji čak i od kavijara“. Ovo nam je rekla, naša poznata kreatorka, Verica Rakočević, kada smo je pitali koje jelo sa juga Srbije joj je omiljeno. A sreli smo je, gde drugo, nego na manifestaciji  “Dani Niša“, koja je počela juče u restoranu „ Kovač “.

Do 13. decembra gosti ovog voždovačkog restorana će imati prilike da uživaju u specijalitetima niškog kraja, a gastronomski ugođaj će pratiti i program kulturno-umetničkog društva „Talija“ i muzika ansambla “Crne Mambe“

Da meni bude pravi niški, pobrinuće se dva restorana u koje se “ kunu”  sve Nišlije, jer kažu, nigde nema tako dobrog roštilja i svadbarskog kupusa, kao u “Nišlijskoj mehani” i “Tri fenjera”. Tu su i pihtije, topla kavurma, dimljene ćureće butkice u saftu, pohovani škembići, paprika na sto načina…, a od deserata baklava, tulumba i palačinke.

Uz kulinarske specijalite, služiće se vina vinarije “Živković”, kućno vino “Nišlijske mehane” i domaća rakija od 27 različitih biljaka.

Da dočaraju vreli duh juga, članovi “Talije” zaigrali su u ritmovi prepoznatljivim za ovaj kraj, dok su dramski umetnici recitovali izvode iz poznatih dela. Na taj način se oživelo sećanje na tradiciju stare srpske kafane, što i jeste bio cilj organizatora.

Atmosfera se dopala  svima i Beograđanima i Nišlijima, a odlično su se provele i mnoge javne ličnosti, koje su prisustvovale otvaranju.

Raspoložena Neda Arnerić otkrila nam je da voli sve "đakonije" ovog kraja, a osim nje u ukusima i mirisma južne Srbije uživali su i Ljubiša Samardžić, Srđan Dragojević, Bilja Krstić, Neša " Galja", Neven Bošković, Niggor i mnogi drugi...

Posetite restoran "Kovač" dok traje ovo gastronomsko putovanje i uverite se da Nišlije znaju šta je pravi merak.

Tekst:Marija Milenković

Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još