Sud odbio svedočenje partizana u procesu o vođi četnika

BEOGRAD, 9. decembra 2010. (Beta) - Viši sud u Beogradu odbio je u četvrtak da odobri svedočenje učesnika Narodnooslobodilačkog rata Rista Vukovića u postupku za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića kao i da mu dodeli status stranke u postupku koja bi mogla da izvodi dokaze.

Sudija Aleksandar Ivanović rekao je da svedočenje Vukovića, koji se danas nije pojavio pred sudom, ne bi doprinelo utvrđivanju materijalne istine u postupku za rehabilitaciju koji se odnosi isključivo na suđenje, a Vuković je u svom predlogu naveo da bi govorio o istorijskim zbivanjima.

Ivanović je dodao da ni predlagači rehabilitacije ne spore Vukovićeve navode da se u Drugom svetskom ratu borio protiv Nemaca i četnika i da su ga ranili Nemci, a njegovog brata četnici, kao i da je Vuković kao pripadnik OZNA-e i UDB-e do 1957. godine nastavio da se bori protiv preostalih četnika.

U nastavku procesa, koji je zakazan za 28. januar, svedočiće istoričar i predsednik državne Komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine Slobodan Marković, o suđenju i streljanju Mihailovića na osnovu prikupljene dokumentacije, između ostalog i od britanskog Forin ofisa.

Pogledajte još