Vladavina zakona ključan izazov za Balkan

VAŠINGTON/BEOGRAD, 9. decembra 2010. (Beta) - Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, odnosno privrženost vladavini zakona ključan je izazov za balkanske zemlje na putu ka evroatlantskim integracijama, rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroaziijske poslove Tomas Kantrimen.

Kantrimen je pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa rekao da je poslednjih godina bilo nekoliko ohrabrujućih znakova u političkom i ekonomskom razvoju regiona, ali da je privrženost vladavini zakona ključni izazov za balkanske zemlje, koji utiče na njihove evroatlantske integracije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RFE).

Kantrimen je ocenio da je perspektiva članstva u EU i dalje najsnažniji motivacioni faktor za napredak balkanskih zemalja, kao i članstvo u NATO-u.

Govoreći o pojedinačnom učinku zemalja Zapadnog Balkana, Kantrimen je rekao da je stabilna, prosperitetna i demokratska Srbija ključna za regionalnu stabilnost i saradnju. On je istakao da je posetom američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu u oktobru naglašena želja SAD za jačanjem odnosa sa Srbijom.

Iako pozdravljaju korake koje je Srbija preduzela u poboljšanju saradnje sa Haškim tribunalom, SAD i dalje traže da u potpunosti ispuni svoje obaveze i isporuči preostala dva begnuca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. "To ostaje jedna od najznačajnijih prepreka na putu Srbije ka Evropi", rekao je Tomas Kantrimen.

Kada je reč o Kosovu, Kantrimen je ponovio da je za SAD pitanje njegovog statusa rešeno i ocenio da je vreme da se promoviše razvoj Kosova i njegova integracija kao odgovornog partnera na svetskoj sceni jer je to u interesu svih građana Kosova i regiona u celini.

Pogledajte još