Kušner radio na priznavanju nezavisnosti

PARIZ, 9. decembra 2010. (Beta) - Šef francuske diplomatije Bernar Kušner je na jesen 2007. godine aktivno radio na postizanju konsenzusa unutar EU o priznavanju nezavisnosti Kosova, proističe iz američke diplomatske prepiske objavljene na sajtu Vikiliks.

"Kušner aktivno radi na postizanju konsenzusa unutar EU na priznavanju nezavisnosti Kosova nakon krajnjeg roka 'trojke' 10. decembra", do kada su međunarodni pregovarači morali da podnesu izveštaj Savetu bezbednosti UN o rezultatima pregovora o Kosovu.

U depeši poslatoj iz američke ambasade u Parizu 18. septembra 2007. dan uoči Kušnerove posete Vašingtonu, navodi se i da se šef francuske diplomatije zalaže za "kredibilan pregovarački proces uključujući i razmatranje drugih mogućnosti osim nezavisnosti", ali i za "tesnu saradnju sa SAD kako bi se ostvario zajednički strateški cilj".

Francuska vlada je, kako se navodi u depeši, u to vreme bila optimistična po pitanju mogućnosti za postizanje konsenzusa o priznavanju Kosova, ali ne i o mogućnosti konsenzusa o zakonskim osnovama za evropsku misiju na Kosovu.

Pogledajte još