U depešama kritički o potrazi za Mladićem

NJUJORK/PARIZ, 9. decembra 2010. (Beta) - SAD i zapadne zemlje su proteklih godina javno hvalile napore Srbije da pronađe haškog begunca Ratka Mladića, ali su diplomatskoj prepisci bile znatno kritičnije prema potezima Beograda, piše Njujork tajms.

Diplomatske depeše objavljene na sajtu Vikiliks pokazuju da su zapadne zemlje bile kritične i veoma nestrpljive prema Srbiji koja gotovo 15 godina ne uspeva da uhapsi 68-ogodišnjeg bivšeg generala bosanskih Srba.

Neke diplomate su bile besne zato što im je izgledalo da su SAD odustale od te potrage, a pojedine su sumnjale da postoji mračna igra u kojoj ruske diplomate pomažu Mladiću dok srpski obaveštajni zvaničnici trguju informacijama o beguncima radi lične koristi.

List piše da je jedan španski diplomata rekao da vlada "savršeno dobro zna gde je Mladić". Veliki broj depeša do kojih je došao Vikiliks, otkriva da su te zemlje veoma skeptične o namerama Srbije i podeljene oko toga koliki pritisak treba izvršiti na vlasti.

Vlada i predsednik Boris Tadić insistiraju da istražitelji rade najbolje što mogu da bi uhvatili Mladića, piše list i prenosi da većina zapadnih država podržava Srbiju i pored strepnji, i hvali njene napore u istrazi koja je od ključnog značaja za njen ulazak u EU. U depešama se Tadić opisuje kao "harizmatičan lider" koji je "često neodlučan i politički plašljiv".

Pogledajte još