MUKE SA DISANJEM U HLADNIM DANIMA: Sinusi reaguju na svaku promenu temperature

Zapušen nos, curenje bistrog sekreta, kijanje i osećaj punoće i bola ukazuju na upalu sinusa. Iako je rasprostranjeno uverenje da je reč o virusu ili bakterijskoj infekciji, dr Svetlana Valjarević, specijalista ORL, kaže da do ovih tegoba masovno dolazi i zbog naglih promena spoljašnje temperature, aerozagađenja, izloženosti duvanskom dimu, kao i zbog boravka u prostoru sa lošim klimatskim uslovima.

Kod određenog broja pacijenata, ovi simptomi mogu da nastanu čak i usled emotivnog stresa i napetosti.

- Najčešće se sa drenažom i ventilacijom sinusa susreću oni koji pate od alergijskog rinitisa. Zbog udisanja alergena dolazi do otoka sluznice nosa, što ometa disanje i stvara se osećaj punoće i bola u sinusima - kaže dr Valjarević.

Tegobe sa sinusima uzrokuju i iscrpljenost, malaksalost, neispavanost i slabu koncentraciju.

- Kada alergološkim testovima ne možemo da dokažemo prisustvo alergijske bolesti, onda na osnovu kliničke slike i podataka dobijenih od pacijenata zaključujemo o kojoj vrsti rinitisa i sinuzitisa se radi. Najčešća forma nealergijskog i neinfektivnog rinitisa, koji može da se komplikuje sinuzitisom, jeste vazomotorni rinitis. Kod njega, zbog neravnoteže u aktivnosti ćelija parasimpatičnog i simpatičnog nervnog sistema, dolazi do proširenja krvnih sudova u nosu, otoka sluznice, pojačane sekrecije, što sve zajedno dovodi do otežane drenaže iz sinusa i svih navedenih tegoba - kaže dr Svetlana Valjarević.

Ipak, prema većini studija glavni uzročnik upale sinusa su virusi.

- S obzirom na to da su sinusi zatvorene koštane šupljine iz kojih sekret teško otiče svaka prehlada lako može da preraste u bakterijsku upalu. Ovome su naročito podložne osobe sa anatomskim deformacijama u nosu i one koje pate od alergijskog rinitisa - kaže dr Srđan Milićević, specijalista ORL.

Sagovornici "Novosti" kažu da se danas smatra da lečenje sinusa treba da ide u pravcu uspostavljanja što bolje ventilacije nosa. To se postiže korišćenjem raznih sprejova na bazi eteričnih ulja, morske vode, ili korišćenjem lekova koji smanjuju otok tkiva u nosu i na ušćima sinusa.

- Klimatska terapija ili boravak u vremenskim uslovima koji pogoduju zdravlju sinusa, dobija sve veći značaj u njihovom lečenju - kaže dr Milićević.

Kada je o vazomotornom rinitisu reč, efekat terapije je manje uspešan.

- Lečenje alergijskih i vazomotornih formi rinitisa i sinuzitisa podrazumeva primenu lokalnih i sistemskih lekova za lečenje alergije, sa tim što su rezultati lečenja bolji kod alergijskog rinitisa - kaže dr Valjarević.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još