IZBEGNITE RIZIKE: Prehladu treba preležati kod kuće

Najčešći uzrok zbog kojeg se ne dolazi na posao, prema podacima Britanskog zavoda za statistiku su prehlade. Osim regulisanja papira, bolovanja i spremnosti na manju platu, važno je i dobro proceniti kada ste spremni da se posle bolesti vratite na posao.

- Mnogo toga zavisi od toga koju vrstu posla obavljate. Ako radite sa velikim brojem ljudi, sa decom ili u zdravstvu, ostanite kod kuće - kaže Amir Kan, lekar opšte prakse.

Na primer, ako niste radili nekoliko dana zbog problema sa povraćanjem i dijarejom, trebalo bi da ostanete kod kuće makar još 48 sati nakon poslednje epizode povraćanja ili dijareje.

Kada je u pitanju prehlada, dr En Robinson smatra da, onda kada se osećate dovoljno dobro i snažno kada ujutru ustanete, verovatno, ste sposobni da se vratite na posao, ali ipak preuzmite mere predostrožnosti da zaštitite kolege.

- Obavezno je ostajanje kod kuće ako imate povišenu temperaturu, jer to obično znači da ste zarazni. Kijanjem i kašljanjem, širite bolest i zato je neodgovorno vratiti se na radno mesto - kaže dr Kan.

Prehlada može biti zarazna nekoliko dana nakon pojave simptoma, pa čak i do dve nedelje.

Ako ste dobili grip, očekujte da ćete biti zarazni i do nedelju dana. Ako ste na poslu u blizini osobe koja ima grip, verovatno ćete ga dobiti u okviru pet dana.

Ipak, možete preduzeti mere kako biste to sprečili.

- Rizik da vas napadnu klice, direktno je proporcionalan blizini bolesne osobe - kaže Robinson i dodaje da je izbegavanje bolesnih kolega na poslu sasvim u redu, da se treba držati na odstojanju od zaraznih osoba i da ne treba deliti posuđe, obrok, šoljice za kafu...

Naravno, redovno pranje ruku, posebno pre jela je obavezno. Nije loše ni imati pri sebi džepnu bočicu gela za dezinfekciju ruku. Taj gel možete iskoristiti i za brisanje radnog stola, tastature računara, zajedničkih površina na poslu. To je važno jer pojedini virusi mogu da žive i nedelju dana na na tvrdim površinama kao što su radne površine, dok virus gripa traje u takvim uslovima 24 sata.

- Radite na jačanju imuniteta, osigurajte sebi dovoljno sna, smanjite stres i redovno vežbajte. Jedite dosta zelenog povrća - savetuje Kan.

Za kraj, važno je imati na umu da smo virusima izloženi sve vreme.

- Nemojte kriviti isključivo kolege što ste se razboleli, možda virus niste pokupili od osobe koja kija za stolom pored vas. Virusi su i u gradskom prevozu, kafićima, restoranima, tako da - budite pošteni i vodite računa o sopstvenoj zaštiti - zaključuje dr Kan.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još