VREME JE ZA DETOKS: Očistite organizam povrćem

Tokom prazničkog perioda, najviše su se koristile kalorične namirnice. Kako bismo popravili stanje organizma i posledice prejedanja, potrebno je da jelovnik obogatimo namirnicama koje će uspešno neutralisati masnoće i očistititi organizam.

Osim toga, namirnice koje se preporučuju posle obilne trpeze sadrže dosta vitamina i minerala, koji su korisni u sezoni virusa.

Kupus

Svež kupus je dijetalna namirnica sa samo 25 kalorija u 100 grama. Bogat je vitaminima C i E, beta-karotenom, magnezijumom i gvožđem, ima snažno protivupalno dejstvo, pospešuje varenje i čisti jetru od toksina. Rasol obiluje vitaminima C, E, K, vitaminima B kompleksa, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina koji je važan za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Spanać

Spanać je bogat vlaknima koja će stimulisati varenje i pomoći u rešavanju problema sa opstipacijom. Jedan je od najjačih antioksidanata koji neutrališe otrove u organizmu. Obnavlja zalihe gvožđa u telu i ujedno čisti organizam. Ako niste ljubitelj spanaća, zamenite ga jednako hranjivom blitvom.

Brokoli

Obiluje korisnim nutrijentima sa antioksidativnim dejstvom. Ova niskokalorična namirnica bogata je vitaminima C, A i B6, gvožđem, kalcijumom i magnezijumom. Novija istraživanja pokazala su da brokoli sprečava nakupljanje masnoća u jetri. Može se pripremati na razne načine, a najzdravje je da ga kratko kuvate i dodate malo belog luka i maslinovog ulja.

Cvekla

Sadrži pigmente koji imaju snažno antioksidativno dejstvo. Jedan od njih je betain, koji posebno štiti jetru, reguliše rad creva i pospešuje varenje. Najbolje je konzumirati je svežu jer se antioksidativna svojstva gube prilikom termičke obrade.

Beli luk

Beli luk je jedna od najmoćnijih namirnica sa snažnim lekovitim svojstvima. Smatra se prirodnim antibiotikom zbog svog antibakterijskog dejstva. U belom luku se nalazi stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidanasa - jedinjenja koja smanjuju trošenje i opterećenost ćelija u organizmu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još