Sektor IV gotov u julu 2008?

Konačno se dogovorili Republika i Beograd da se ubrzaju radovi u sektoru IV na Obilaznici

Za Obilaznicu je bilo predviđeno iz NIP−a 721 milion dinara u ovoj godini, a onda je „dodato“ još 458 miliona, što uz vanrednu pomoć iz gradskog budžeta od 300 miliona dinara čini zbir od 1,479 milijarde dinara za izmirenje obaveza prema Planumu i Mostogradnji, ali i za ubrzanje radova u sektoru IV. 

Juče su ministar Dragan Đilas, v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić i direktor JP „Putevi Srbije“ dr Branko Jocić, obišli trasu Beogradske obilaznice, sektoru IV − tunel Lipak i most broj 10, pored koga su održali konferenciju za novinare. „Obilaznica ima izuzetan značaj za Beograd, jer će sa njenim i delimičnim završetkom biti smanjena saobraćajna gužva na ulicama grada“, rekao je Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika na konferenciji za novinare organizovanoj pored mosta 10 u Železniku. „Doneli smo odluku da iz rezervi gradskog budžeta odmah izdvojimo 300 miliona dinara za ubrzanje radova, a nadam se da će naše učešće iduće godine biti znatno veće“. „Mislim da je najvažnija vest da su se republičke i gradske institucije konačno dogovorile da usklađeno rade na rešavanju infrastrukturnih, pre svega saobraćajnih, problema Beograda“, naglasio je Dragan Đilas, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za realizaciju Nacionalnog investicionog plana. „Pre nekoliko nedelja izdvojili smo 300, a pre nekoliko dana još 158 miliona dinara za Obilaznicu, što sa sredstvima grada i 721 milion dinara koje je iz NIP−a dobilo Ministarstvo za infrastrukturu, u ovoj godini će u Obilaznicu biti uloženo više od 1,5 milijarde dinara. 

Svi ministri koji imaju veze sa realizacijom kapitalnih objekata dogovorili smo se sa predsednikom Vlade da se intenziviraju aktivnosti na raspisivanju tendera za završetak svih radova u Koridoru X, a to znači za radove od Leskovca do granice sa Makedonijom, odnosno, od Niša do granice sa Bugarskom, kao i za neke nezavršene objekte“. Generalni direktor „Puteva Srbije“ dr Branko Jocić rekao je da bi deo obilaznice koji će spojiti Ibarsku magistralu kod Orlovače sa Dobanovcima, a reč je o sektorima 1. do 4. u dužini od 24,5 kilometra, i ako sredstva budu obezbeđena na vreme radovi mogu biti završeni i do kraja jula sledeće godine, mada je planom projektovano da to bude u novembru 2008. „Za završetak svih radova u sektoru IV, Ostružnica−Orlovača 7,7 kilometara, za iduću godinu obezbedićemo pet milijardi dinara, za Mostogradnju 1,5 a ostatak za Planum, kako bi bili završeni tunel Železnik, tri velika mosta preko depresija i kolovozna trasa punog profila, što će u velikoj meri rasteretiti saobraćaj u Beogradu“, rekao je Jocić. Objekti koje gradi „Mostogradnja“, a reč je o mostovima 9, 10 i 11, velikog raspona, završeni su preko 60 odsto, dok je građevine koje gradi „Planum“ tunel „Lipak“ (završen 90 odsto) i „Železnik“, ostalo da se uradi još 150 metara (urađeno oko 500 metara), dok je od 7,7 kilometara kolovoza do sada urađeno oko dva kilometra.(„Pregled“)

Pogledajte još