U NJEGA VERUJEMO: Osmočasovni performans Ivane Ivković na sceni BITEF teatra

31. januara od 19 časova na sceni BITEF teatra održaće se osmočasovni performans "In him we trust" ("U njega verujemo") autorke Ivane Ivković u kom učestvuje više od četrdeset muških izvođača.

"In him we trust" poslednji je deo trilogije i nastavak ranije započetih site-specific i performativnih radova Lines, rows, columns - Dormitory (Linije, redovi, kolone - Spavaonica) i Babylon the Great (Veliki Vavilon).

Sva tri rada inspirisana su psihološkim procesima preuzimanja odgovornosti za sopstveni život, aktivnog rada na sebi i osamostaljivanja od nametnutnih normi i očekivanja društva. Radovi skreću pažnju na konstrukte društvenog poretka ali i naše lične bilo da se tiču izazova iskrene komunikacije sa sobom i drugima ili ideje verovanja u sebe ili drugoga. Takođe, ova trilogija ispituje konstrukte ličnih relacija prema pitanjima rodnog identiteta i integriteta pokušavajući da locira limite sopstvene, ženske perspektive u sagledavanju i poimanju drugosti odnosno muškarca.

Performans u trajanju "In Him We Trust” dotiče se tematike verovanja odnosno poverenja i preispitivanja onoga u šta zapravo verujemo kroz doslovno podražavanje opšte poznate scene Strašnog suda. Rad je zamišljen da se izvodi jednom kao osmočasovni site-specific performans i u direktnoj je vezi sa zgradom BITEF teatra - nikada dovršenom katedralom nemačke evangelističke crkve.

Publika će tokom trajanja performansa moći da dolazi i odlazi, sedi, posmatra ili kontemplira izvođenje ove religijske kompozicije čime se ne oživljava samo konkretna scena već se angažuje potencijal samog objekta transgresirajući se u njegovu prvobitnu namenu.

Ulaz je slobodan.

O autorki:

Ivana Ivković (rođena 1979. u Beogradu) diplomirala je slikarstvo i magistrirala crtež na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama iz oblasti slikarstva. Od 2002. godine izlagala je na više samostalnih izložbi u Srbiji, Austriji, Nemačkoj, Libanu, Italiji, Španiji, SAD-u, Turskoj, Danskoj, Kanadi, Indiji i učestvovala na nekoliko značajnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Tri puta je bila finalistkinja Politikine nagrade za najuspešniju izložbu, 2007, 2010 i 2019. godine. Dobitnik je stipendije Kultur Kontakta iz Beča (Austrija) 2008, Residency Unlimited organizacije iz Njujorka (SAD) 2012, Casa dell Arte stipendije u Bodrumu (Turska) 2013, kao i stipendije grada Linca (Austrija) za 2014, stipendije Ministarstva kulture Kvebeka u Montrealu, stipendije Beirut Art Residency iz Libana, kao i nekolicine drugih programa. Njeni radovi se nalaze u Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, u kolekciji Muzeja grada Beograda kao i u nekoliko značajnih privatnih kolekcija u Njujorku, Bazelu, Lisabonu i Turskoj.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.