MINISTAR ZDRAVLJA SKRENUO PAŽNJU NA PORAŽAVAJUĆU STATISTIKU: Odziv za skrining preglede manji je od 30 odsto

- Broj obolelih od kancera u Srbiji mogao bi značajno da se smanji uz primenu Strategije za borbu protiv karcinoma, ali i tako što bismo se svi promenili i što bismo redovno jednom godišnje išli na prevetivne preglede - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Strategija za borbu protiv karcinoma je dobra, pravljena je prema francuskoj i u njenom kreiranju je učestvoavo poznati onkolog Radan Džodić. Ali Strategija nije dovoljna i ona može samo da stoji na papiru ako se mi ne promenimo. Moramo da podignemo svest i da sami sebe poboljšamo. Retki su oni koji jednom godišnje idu na preventivne preglede i zato moramo svi da se popravimo po tom pitanju. Moramo da motivišemo ljude da to rade, da od malih nogu pričamo deci o pregledima. Deca od prvog razreda osnove škole moraju da se upozaju sa tim kako bi jednog dana stekli takve navike - naveo je Lončar.

Navodi da je i danas veoma slab odziv na pozive za skrininig preglede, koji stižu na kućnu adresu određenim ciljnim grupama.

- Manje od 30 odsto njih se javi na te preglede i ta je činjenica poražavajuća. Pogotovo onda kada znamo da ako se rak dijagnostikuje na vreme u 90 odsto slučajeva je izlečiv. Izlečite se i nastavite sa životom normalno, ali samo ako ste na vreme odradili preglede - rekao je ministar zdravlja Lončar.

Izvor: Tanjug
Foto: CMC

Pogledajte još