Istekao rok za podnošenje ponuda

Juče je u 17 časova istekao rok za podnošenje finalne ponude za kupovinu Rudarsko−topioničarskog basena Bor (RTB), po početnoj ceni od 340 miliona dolara, pri čemu će budući vlasnik morati da ponudi najmanje 180 miliona dolara investicija. Na tenderu Agencije za privatizaciju ponuđen je prenos prava na eksploataciju, rafinaciju bakra, kao i imovina Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionice. 

Prvi tender za prodaju RTB poništen je pošto prvoplasirani ponuđač, rumunski "Kuprom“ ni u dodatnom roku nije platio ponuđeni iznos od 400 miliona dolara. Tendersku dokumentaciju za kupovinu RTB otkupilo je pet kompanija − "Ist point“ srpskog biznismena Zorana Drakulića, "Strajkfors“ biznismena iz Rusije Olega Deripaske, "Briksleg“ iz Austrije, ruska firma "Solvej“ i "Vedante risorsis“ iz Indije. 

"Solvej“ je vlasnik makedonskih rudnika olova i cinka Sasa i bakra Bučim, za koje je RTB oko deset godina prerađivao bakarni koncentrat. Indijski "Vedante risorsis“ bavi se trgovinom aluminijumom, bakrom i cinkom. Najbogatiji Rus na svetu Oleg Deripaska, čiji se imetak procenjuje na oko 23 milijarde dolara, vlasnik je podgoričkog Kombinata aluminijuma i rudnika boksita u Crnoj Gori. Sudeći prema referencama kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju za privatizaciju RTB Bor, borba za vlasništvo nad najvećim srpskim proizvođačem bakra i plemenitih metala obećava da će biti vrlo uzbudljiva, posebno imajući u vidu rekordnu cenu bakra na svetskim berzama, koja premašuje 8.000 dolara po toni. 
("Tanjug" - "Pregled“)

Pogledajte još