Rakija Fest

U hotelu Continental održan je IV internacionalni sajam rakije”Rakija Fest” pod sloganom “Rakija je srpski brend”. Preko 50 najkvalitetnijih proizvođača priprodnih voćnih rakija iz Srbije i inostranstva predstavilo je svoje proizvode.


Stručni žiri je dodelio 3 velike zlatne medalje, 11 zlatnih, 27 srebrnih i 13 bronzanih
.

Velike zlatne madalje dobili su:

Viljamovka- proizvođač Perun
Dunjevaca - proizvođač Perun
Šljivovica - proizvođač Minićeva kuća rakije

Veseli žiri festivala na čijem čelu se našao Miloš Maksimović uz pomoć Nenada Jezdića, Slavka Beleslina, Škaba i Miloša Vlalukina na osnovu izgleda štanda, ljubaznosti, ambalaže, mirisa i ukusa proglasio je „veselog pobednika“ festivala - Slavka Đurđevića.

Da je rakija pravi srpski brend, shvatićete kada, već po navici, goste iz inostranstva, za dobrodošlicu poslužite, jednom dobrom šljivom.

Da nazdravite sa prijateljima, najbolje možete uz jednu “ljutu”, a mnogi stari ljudi kažu da uz jednu rakijicu dnevno i to na prazan stomak, za zdravlje brige nema. Da, ipak, treba slušati starije, svedoče i pojedina istraživanja koja dokazuju da jedna rakija deluje preventivno na dijabetes, reumatični arthritis, osteroporozu, stres i depresiju. Umerenost je ključ svega, a kažu da je mera, jedno piće u toku dana.

Na “Rakija festu” se već po tradiciji okupljaju najbolji, a osim degustacije, posetoci su imali prilike da se upoznaju sa istorijatom i načinom proizvodnje, kao i kako da najbolje naprave koktel od rakije.


Slaganje rakije sa hranom je posebna priča
, koju su znalci rado podelili sa posetocima na festivalu. Sirevi, masline, suhomesnasti proizvodi i raznovrsne ukusne “đakonije” koje su pripremali izlagači hrane koje su bili prvi put prisutni na ovom festivalu, učinili su da ugođaj bude potpun.

(old_image)

Rakija i čokolada? Naučili smo kako ova neobična kombinacija može biti i više nego dobitna.

Pored tradicionalnih rakija od šljive, grožđa, dunje proizvodjači iz Srbije, Makedonije i Republike Srpske, posetiocima su predstavili i rakije od ruže, ali i likere od maline i višnje .


Tekst: Marija Milenković

Pogledajte još