Kancelarija osnivača Vikiliksa

S obzirom na neobičan životni put i oblak misterije koji ga obavija, nikoga nije začudila vest o tome da je kontroverzni osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izabrao ambijent sličan scenama iz filmova o Džejmsu Bondu.

Data centar Pionen zauzima površinu od 1.200 kvadrata, sastoji se od hola i četiri ogromne prostorije, gde su smešteni serveri. Fajlovi "Vikiliksa" čuvaju se na serverima u kompjuterskom centru Pionen, koji pripada provajderu Banhov ISP i smešten je u podzemnom bunkeru u Stokholmu.

Bunker je u doba hladnog rata služio kao atomsko sklonište i dan-danas može da izdrži direktan udar hidrogenske bombe. Nalazi se 30 metara pod zemljom, u pećini u granitnoj steni ispod parka Vitaberg. Rezervno napajanje strujom obezbeđuju dva dizel-motora “majbah MTU” - koji su identični sa motorima podmornica NATO-a - snage 1,5 megavata.

Ulazna vrata su debela 40 santimetara. Bunker je renoviran 2008. godine po futurističkom projektu švedske projektantske kuće “Alber Frans-Lanor arhitekts”. Prostire se na površini od 1.200 kvadrata, sastoji se od hola i četiri ogromne prostorije, gde su smešteni serveri. Futurističku atmosferu ublažavaju veštački vodopadi, mnoštvo biljaka, koje uspevaju zahvaljujući jakim solarnim lampama, i akvarijum zapremine 2.600 litara.

Pogledajte još