Konkretni planovi za saradnju

Državno−privredna delegacija Srbije, koju predvodi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević, učestvovaće u radu Drugog poslovnog foruma nerazvijenih zemalja na Kubi, od 1. do 4. novembra i tom prilkom posetiti i 25. međunarodni sajam privrede u Havani, saopšteno je juče iz tog ministarstva. Milosavljević i drugi članovi delegacije u brojnim susretima i razgovorima govoriće o potrebi povećanja privredne, ekonomske, naučno−tehnološke i trgovinske saradnje dve zemlje, naročito u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, navedeno je u saopštenju. 

Delegacija će se sastati sa ministrom spoljne trgovine Kube Raulom de la Nuezom, generalnim direktorom ALIMPORT−a (najznačajnija kubanska firma za uvoz hrane) Pedrom Alvaresom i ministrom spoljnih poslova Felipeom Perez Rokeom. Srpska delegacija sastaće se i sa predsednikom Privredne komore Kube Raulom Beserom Eganom, ministrom poljoprivrede Mariom del Karmen Perezom Hernandezom, ministrom za strana ulaganja i ekonomsku saradnju Martom Lomas Morale. 

Sastaće se i sa ministrom za šećer Ulisesom Rosales del Torom i zamenikom predsednika Državnog saveta Karlosom Lage Davilaom. Postoji niz inicijativa kubanske strane za razvoj ekonomske saradnje, tako uz korišćenje kubanske tehnologije, firma „Ekosan“ iz Beograda treba da otpočne proizvodnju dva preparata biopesticida sa mogućnošću izvoza u Evropsku uniju. Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada već je pokrenuo saradnju sa kubanskom stranom u oblasti novih tehnologija prerade voća, a Institut za higijenu mesa Beograd započeo saradnju u oblasti prerade i konzerviranja hrane. Predstoje dogovori o zajedničkoj proizvodnji i industrijskoj preradi krompira kao i mogućnost zajedničke proizvodnje začina između kubanskih firmi i „Aleve“ iz Novog Kneževca. Svi ugovoreni susreti, kao i poziv našoj delegaciji, rezultat su nedavnog sastanka ministra Milosavljevića i kubanskog ambasadora u Srbiji Ferera i njihove zajedničke posete „Alevoj“ u Novom Kneževcu, navedeno je u saopštenju. („Tanjug“-„Pregled“)

Pogledajte još