SIMPTOMI I LEČENJE KANDIDE: Moguće je rešiti se uporne gljivice

Kandida Albicans najčešći je tip gljivičnih infekcija koja se može naći u ustima, probavnom sistemu i vaginalnom području. Takođe može uticati na kožu i ostale sluznice. Ako imuni sistem dobro funkcioniše, ovaj tip infekcije retko je ozbiljan.

Kandida je gljivica koja pomaže kod upijanja hranjivih materija iz probavnog sistema, ali samo kada se nalazi u odgovarajućim količinama u telu. Kada dođe do prekomerne proizvodnje, mogu se pojaviti tipični simptomi kandide.

Ako se probavni sastav ne pregleda, kandida može dospeti u krvotok. Tada dolazi do otpuštanja toksina, što uzrokuje sindrom propusnog creva.

Kada je prirodna pH vrednost tela narušena, kandida može izvan kontrole da raste u vašem telu i tako stvori problem. Dobre, zdrave bakterije i imunološki sistem koji ispravno funkcioniše itekako su potrebni u borbi protiv te tvrdoglave infekcije, koja može prerasti u hronično zdravstveno stanje.

Individualci koji nikad nisu iskusili ozbiljnu gljivičnu infekciju mogu videti promene na drugi način. Odnosno, mogu razviti nove osetljivosti, alergije ili netolerantnost prema raznim vrstama namirnica, koje najčešće uključuju mlečne proizvode, jaja, kukuruz ili gluten.

Šta uzrokuje infekcije kandidom?

Postoji mnogo mogućih uzroka kandide, uključujući ishranu s visokim sadržajem šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i alkohola koji pomažu gljivici da raste.

1. Antibiotici

Ponekad su antibiotici potrebni za suzbijanje tvrdoglave infekcija kako bi se rešili loših bakterija u vašem telu. Problem s antibioticima i s njihovim preteranim korišćenjem jeste to da oni ne ubijaju samo loše bakterije već se rešavaju i onih dobrih.

Dobre bakterije u vašem telu odgovorne su za probavu i držanje kandide pod kontrolom. Nakon dužeg perioda konzumiranja ili višebrojnih korišćenja tokom kraćeg perioda antibiotici mogu vaše telo pretvoriti u područje savršeno za razmnožavanje kandide.

2. Pilule za kontracepciju

Za razliku od antibiotika, same pilule za kontracepciju direktno ne uzrokuju gljivičnu infekciju i sindrom prekomernog rasta kandide. No kada žena konzumira hranu koja sadrži visok udeo rafinisanih šećera te je na antibioticima, tada pilule mogu negativno uticati na njeno telo i dovesti do infekcije kandidom.

4. Dijabetes

Kod osoba s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 stepena šećera u ustima i ostalim sluzokoža više su nego kod ljudi koji nemaju dijabetes. S obzirom na to da je kandida tip gljivice te šećer hrani gljivice, jasno je da oni koji imaju dijabetes izloženi su većem riziku razvijanju sindroma prekomernog rasta kandide.

5. Slabi imunološki sistem

Svako ko ima slabiji imuni sistem ima veće šanse da mu se u telu razvije kandida. Toj populaciji najčešće pripadaju novorođenčad i mala deca, osobe starije životne starosti te osobe kojima su dijagnostikovana razna upalna stanja i autoimune bolesti.

Devet simptoma kandide

- Hronični umor
- Poremećaji raspoloženja
- Ponavljajuće infekcije vaginalnog i urinarnog trakta
- Oralna kandidijaza
- Upala sinusa
- Poremećaji u probavi
- Zamagljenje svesnosti
- Gljivične infekcije kože i noktiju
- Hormonalna neravnoteža

Kako lečiti kandidu:

Čišćenje kandide iz tela

Kod ovakvog čišćenja tela rešavate se viška kandide ispiranjem probavnog sistema te uvođenjem zdravih navika koji pomažu u borbi protiv preteranih količina kandide te koji se mogu pronaći u fermentisanom povrću i kefiru. Imate dve opcije kod ovakvog čišćenja organizma - ishrana bazirana isključivo na tečnosti ili blaže čišćenje s hranom.

1. Čišćenje s tečnostima (trajanje: 1-2 dana)

Započnite s kuvanjem supe s organskim lukom, celerom, keljom, morskom soli i čistom vodom. Pustite da vri pa kada supa bude skuvana uklonite povrće, a supu stavite u frižider.

2. Povrće kuvano na pari (trajanje: 3-5 dana)

Eliminacijom žitarica, šećera, voća, skroba i alkohola iz ishrane na tri do pet dana možete napraviti veliki napredak u borbi s preteranim rastom kandide.

Prvi korak u ovoj dijeti jeste jačanje imunog sistema eliminacijom šećera, alkohola i rafinisanih ugljenih hidrata.

Sledeći korak uključuje dodavanje zdrave hrane bogate probioticima poput kefira, jer takva hrana uspešno ubija kandidu u vašem organizmu.

Dodaci ishrani:

Kokosovo ulje može se uspešno boriti protiv kandide zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima.

Vitamin C pomaže pri jačanju nadbubrežne žlezde i pri oporavku imunog sistema.

Ulje karanfilića, origana i ulje smole pomažu kod ubijanja raznih parazita i gljivica u telu, uključujući kandidu.

Ulje lavande takođe sprečava rast kandide i širenje infekcije.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još