Jedan šalter - više vremena

Jednošalterski sistem je u pripremi, a biće uveden se od marta 2008. godine, kada će poslodavci i građani moći na jednom mestu da zavšre svu "papirologiju“ oko registracije firme, poreskog broja, kao i prijavljivanja zaposlenih.

Sistem "One stop shop" podrazumeva moderan oblik pristupa poslodavcima i preduzetnicima, kojim se omogućava pojednostavljivanje administrativnih poslova, koji u praksi često uzrokuju gubitak vremena, uz obavezno obilaženje brojnih šaltera. Kako za "Pregled“ ističe Vladimir Ilić, državni sekretar za zapošljavanje u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, predviđeno je da se administracija oko registracije firmi i prijave radnika maksimalno pojednostavi, jer se događa da preduzetnici sa "plikovima“ dokumenata i raznih papira čekaju više sati da bi završili ovu zakonsku obavezu. Ilić dodaje da je neophodno da se ova praksa što pre uvede, kako bi se izašlo u susret poslodavcima, a samim tim olakšalo zapošljavanje radnika i nezaposlenih lica. Ilić dodaje da se priprema i zakonodavni okvir kojim se reguliše primena „One stop shop“, koji je predviđen Strategijom privrednog razvoja od 2006. do 2012. godine. 

Uvođenje jednošalterskog sistema povereno je Agenciji za privredne registre. Projekt se realizuje postepeno, jer je ova organizacija počela primenu njegovog dela, i to kod registracije preduzetnika u saradnji sa Penzionim fondom samostalnih delatnosti. Ova procedura se, prema obrazloženju Zvonka Obradovića, direktora agencije, obavlja putem elektronske razmene podataka, a takav oblik poslovne korespondencije ostvaruje se i sa Republičkim zavodom za statistiku. Postupak registracije privrednih subjekata trajao je, inače, 52 dana, a dokumenti su prikupljani čak više meseci. 

Trenutno se ovi poslovi završavaju u znatno kraćem roku - 18 dana, međutim, "šetnja“ je zadržana, jer poslovni ljudi treba da obilaze i mnoge druge šaltere u penzionom, zdravstvenom fondu, Zavodu za zapošljavanje i drugim institucijama, uključujući i Poresku upravu. Očekuje se da već od početka naredne godine, predviđeno je od januara, budu objedinjeni poslovi registracije sa Poreskom upravom, navodi Obradović. To bi umnogome pomoglo da se dodatno skrati rok za ovu neophodnu zakonsku obavezu - na svega desetak dana. Ovo umrežavanje treba da omogući lakši uvid u poslovanje registrovanih firmi, a predstavlja i dobar vid "borbe“ protiv sive ekonomije odnosno bržu identifikaciju mnogih fantomskih firmi i lica koja ih osnivaju.

("Pregled“)

Pogledajte još