OBOREN REKORD U BRZINI LETENJA: 1.200 km/h od Njujorka do Londona

Kompanija "British Airways" verovatno je oborila rekord tako što je obavila najbrži podzvučni let. Avion je dostizao brzinu i do 1.200 kilometara na čas.

Putnički avion "boing 747-436" leteo je iznad Atlantika u noći između subote i nedelje, dok Britanija očekuje oluju "Kira", najsnažniju u poslednjih sedam godina.

Sudeći prema podacima sa sajta Flajt radar, avion je poleteo sa aerodroma "JFK" i stigao je na "Hitrou" za samo četiri sata i 56 minuta.

- Bezbednost putnika uvek nam je na prvom mestu. Naši iskusni piloti učinili su sve da u ovim okolnostima putnici stignu u London mnogo pre planirnog vremena i pre oluje - rekao je portparol "British Airways" za "Indipendent".

To je za minut brže od leta kompanije "Virgin Atlantic". Njihov avion "erbas A350" stigao je na aerodrom samo nekoliko trenutaka kasnije.

Letovi "British Airways" i "Virgin Atlantic" oborili su prethodni rekord koji je držala norveška kompanija. U januaru 2018. sa aerodroma "JFK" je stila do londonskog aerodroma "Gatwick" za pet sati i 13 minuta.

Prosečno vreme putvanja između Londona i Njujorka je šest sati i 50 minuta.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još