Izvoz kada se promene propisi

Situacija u oblasti živinarstva u Srbiji postaje sve složenija kako zbog cene žitarica, koje su velika stavka u ishrani živine, tako i zbog moguće hiperprodukcije živine u narednoj godini, zaključili su predstavnici Zajednice živinara Srbije na sednici Upravnog odbora. Kako je navedeno u jučerašnjem saopštenju te organizacije, direktor zajednice Rade Škorić rekao je da je u drugoj polovini ove godine u Srbiju uvezeno oko 680.000 roditeljskih kokošaka, što je rekord u poslednjih sedam− osam godina. 

Problem predstavlja i nemogućnost da, zbog toga što veterinarske službe ne ispunjavaju neophodne uslove, bilo koja farma dobije izvozni broj za Evropsku uniju zbog čega priplodna jaja ne mogu biti izvezena u zemlje članice unije, naveo je on na sednici Upravnog odbora Zajednice živinara Srbije, održanoj u utorak. Prema mišljenju članova te zajednice, potpisivanje CEFTA sporazuma pogoršalo je situaciju u ovoj oblasti, a prethodno rukovodstvo Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede na više načina nanelo je štetu ovom sektoru zbog sporosti i nedoslednosti. Stalni pad evra i jačanje dinara takođe negativno deluju na izvoz proizvoda od živine jer smanjuju konkurentnost. Prema rečima predsednika Zajednice živinara Miroslava Živanova, tražnja za srpskim proizvodima od živine postoji u Sloveniji, Slovačkoj, Moldaviji i Rusiji, ali zbog propisa nije moguće izvoziti. 

Poskupljenje sirovina za proizvodnju stočne hrane (kukuruz, soja, suncokret) izazvalo je naglo povećanje cene gotove stočne hrane, a to će uticati i na povećanje proizvodnih cena svih proizvoda ovog sektora kao i proizvodnih cena mesa i mesnih prerađevina, ocenio je Živanov. Članovi odbora smatraju i da cena piletine, koja trenutno u maloprodaji iznosi 199,9 dinara za kilogram, jedva pokriva troškove proizvodnje, a da se sve ostale cene na tržištu koje su manje od ove mogu smatrati damping cenama. Predstavnik Uprave za veterinu Srđan Kotur obećao je članovima Zajednice živinara da će nastojati da ispravi postojeće nedostatke i zamolio ih da se obrate Upravi čim se nađu u nekom problemu, navedeno je u saopštenju.(„Tanjug“-„Pregled“)

Pogledajte još