PREMIJERNO: Plesna predstava "Marko" 14. februara u Ustanovi kulture "Vuk"

Savremena plesna predstava "Marko" biće premijerno izvedena 14. februara u UK Vuk Karadžić.

- U toku 2019. godine okupili smo tim mladih profesionalaca iz oblasti savremenog plesa i umetničke muzike i zajedno sa Institutom za umetničku igru pokrenuli smo ovaj projekat koji se sada nalazi u završnoj fazi. Predstava je podstaknuta epskom pesmom "Marko Kraljević i Vila" i nastala je iz potrebe da se na savremen način prikaže epsko delo i samim tim naše nacionalno epsko stvaralaštvo približi mlađoj generaciji. Muzika je duboko inspirisana kompozicijama mojih uzora Stravinskog i Prokofjeva, a potom i moje mentorke Isidore Žebeljan, kao takva, polazište je za kreiranje koreografije koja na jedinstven način donosi suštinu epskog stvaralaštva, kroz transponovanje južnoslovneskih folklornih epova u današnje doba, u formu savremene igre - kaže autorka Ana Krstajić.

Prema rečima reditelja Aleksandra Nikolića predstava "istražuje odnose između mužjaka i ženki u mačoističkom svetu koji smo nasledili od naših balkanskih predaka".

Autorski tim projekta čine još: koreograf Nikola Pavlović i kostimograf Igor Jagych. Predstavu izvode baletski igrači: Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Jovana Grujić, Andrea Dobrić, Bisera Dimčeva, Sandra Milošević, Tijana Koprivica, Katarina Bućić, Ljubica Nešić, Luka Stojković i Vanja Halupa.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još