Najavljen uvoz 50.000 mlečnih junica u Srbiju

BEOGRAD, 14. decembra 2010. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede Srbije potpisalo je u utorak u Beogradu pismo o namerama o saradnji u oblasti stočarstva sa ruskom kompanijom Agromed i beloruskim Ost importom, kojim će u Srbiju biti omogućen uvoz 50.000 muznih grla.

"Vrednost posla je 60 miliona evra, a čitav sporazum će se realizovati od 2011. do 2016. godine", kazao je ministar poljoprivrede Saša Dragin koji je u Vladi Srbije potpisao pismo o namerama sa predsednikom uprave Agromeda Vasilisom Sekereuom i generalnim direktorom Ost importa Andrejem Atamančikom.

Potpisivanju su prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin i otpravnik poslova Belorusije u Beogradu Sergej Čičuk.

Dragin je objasnio da se radi o "robno-robnom sporazumu", navodeći da Srbija neće plaćati junice iz zapadne Evrope, da će one biti na uslužnom gajenju i osemenjavanju, da bi njihovo potomstvo potom bilo izvoženo u Rusiju i Belorusiju, a u Srbiji ostalo 50.000 krava koje će davati mleko visokog kvaliteta.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin kazao je da sporazum predstavlja multilateralni dokument EU, Srbije, Rusije i Belorusije, koji pokazuje kakve mogućnosti za razvoj saradnje postoje, dodavši da je poljoprivredna proizvodnja Srbije ove godine dostigla prvo mesto po izvozu u Rusiju.

Pogledajte još