U novembru povećana docnja u otplati kredita privredi

BEOGRAD, 14. decembra 2010. (Beta) - Preduzeća u Srbiji su u novembru kasnila u otplati 15,3 odsto kredita, što je za jedan odsto više nego u oktobru, a njihova ukupna kreditna zaduženost smanjena je 1,8 odsto, izjavio je u utorak generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

"Nisu ohrabrujući podaci da raste docnja u otplati kredita privredi i da se preduzeća sve manje zadužuju", rekao je Dugalić na konferenciji za novinare.

On je pozitivno ocenio preporuku guvernera Dejana Šoškića da banke razmotre kako da svojim klijentima olakšaju otplatu pozajmica, ali je istakao da bi docnja u izmirenju dospelih rata bila još veća da banke već ne pomažu dužnicima da izmiruju svoje obaveze.

U novembru je više od 60 dana kasnila otplata 3,5 odsto kredita gređanima, koliko i u oktobru, dok preduzetnici sa zakašnjenjem većim od 15 dana izmiruju 11,9 odsto kredita, što je 0,6 odsto više nego prethodnog meseca.

Preduzeća, preduzetnici i građani u Srbiji su na kraju novembra bili kreditno zaduženi u iznosu od 1.690 milijardi dinara, što je 0,8 odsto manje nego u oktobru, a 27,8 odsto više nego na kraju prošle godine.

Pogledajte još