Ustavne promene neophodne zbog ekonomskih ušteda

BEOGRAD, 14. decembra 2010. (Beta) - Promena Ustava Srbije kojom bi se smanjio broj poslaničkih i ministarskih mesta neophodna je zbog ekonomske racionalizacije i smanjenja troškova u državi, izjavila je u utorak potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovska.

Filipovska na je na konferenciji za novinare rekla da bi jedini problem koji bi nastao ako bi broj poslanika bio smanjen na 125, jer bi tada 50 opšitna ostalo bez predstavnika, bilo moguće rešiti poptuno izmenjenim planom o regionalizaciji.

NS podržava predloge naprednjaka za smanjenje broja poslanika i ministarstava kako bi se državni troškovi smanjili i dodala da će predsedništvo NS narednih dana odlučiti o tome da li će se priključiti prikupljanju potpisa za ustavne promene, koje je njihov koalicioni partner - Srpska napredna stranka (SNS) - započela u ponedeljak, kazala je ona.

Filipovski je podsetila da je NS učestvovala u donošenju ustava 2006. godine, ali da tada "predlozi oko smanjenja broja poslanika i ministarstava nisu mogli da uđu u Ustav, jer se ekonomska kriza nije ni nazirala".

Pogledajte još