Pomoći nerazvijenim opštinama

BEOGRAD, 14. decembra 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u utorak da je demografija najveći problem u razvoju Srbije i pozvao lokalne samouprave da pokažu inicijativu u rešavanju problema.

Tadić je na skupu o nerazvijenim područjima u Palati Srbija rekao da je najveći problem zemlje demografija, jer se mladi iseljavaju iz nerazvijenih područja.

Založivši se za reformu administracije, Tadić je rekao da treba obezbediti racionalnu državu, odnosno da se "mora pažljivo analizirati i selektovati gde ide novac koji se opredeljuje" i da država treba da investira u one oblasti koje privatni sektor ne može da realizuje.

On je rekao da u najskorijem periodu moraju da se završe infrastrukturni projekti i dodao da je Srbija izgubila šansu da dobije bespovratna sredstva Evropske unije za razvoj infrastrukture i da sada mora da uzima kredite od evropskih banaka.

Ministar bez portfelja i direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin je kazao da 48 opština spada u nedovoljno razvijene, što je jedna trećina ukupnog broja opština u Srbiji, navodeći da u njima živi 930.000 stanovnika.

Pogledajte još