Priča o Džejn

"Ljubav je poželjna, novac je apsolutno neophodan", objašnjava brižna mati svojoj kćeri, budućoj velikoj engleskoj književnici Džejn Ostin

Film u režiji Džulijana Džarodla, predstavljen na "Sinemaniji", vrvi od pejzaža zelene Engleske, sete, romanse, balova... Tehnički dobro urađen, tipično ženski ili porodični film, koji će i, pored dosta praznina, sigurno pronaći publiku.

Džejn Ostin, književnica koju su neki kritičari ocenili darovitom za opisivanje karaktera i osećanja naizgled dosadnog i običnog sveta, dok su drugi, poput Marka Tvena, tvrdili da je svaka biblioteka na čijim policama nema nijedne knjige Džejn Ostin - dobra bibilioteka, u ostvarenju Džulijana Džerolda ne donosi mnogo kontroverzi kad je u pitanju psihološki profil Džejn Ostin. Ali, nudi dva sata pitke melodrame koja ne izlazi iz zadatih okvira.

Sekvence koje na momente podsećaju na dobro urađena "Hallmark chanel" ostvarenja... Ona nema novca, on nema novca, a vole se. I pitanja - da li je društvo uvek jače od pojedinca, da li je novac uvek jači od ljubavi, da li je istinska patnja podsticaj za vrhunsko stvaralaštvo? 

Džejn Ostin, u tumačenju simpatične, ali na kraju glumački bledolike En Hetavej, je devojka koja veruje u ljubav. Između nje i nekonvencionalnog Toma Lifroja, kojeg s mnogo više žara i ubeđenosti tumači Džejms Mekavoj, rađa se ljubav i tu nastaje mnogo  problema... 

Nekoliko scena, koje dobro prikazuju Englesku svakodnevicu 18. veka, stara požutela ogledala, raskošne balove, gospođice koje posle bala moraju da zavrnu rukave i peru odeću, hrane svinje, piju čaj iz limenih šoljica, sanjaju ljubav i na kraju se povinuju konvencijama datog društva... U priči o Džejn nećete saznati zašto, ali moći ćete bar na momente da navijate za glavne junake, da ih branite, osuđujete ili razumete. 

Danijela Tadić

Pogledajte još