NOVI AMBASADOR STIGAO U SRBIJU: Nacionalni dan Irana obeležen u Beogradu

Ambasada Irana organizovala je u beogradskoj Vili Jelena prijem povodom 41. godišnjice Islamske revolucije.
Na svečanosti se zvanicama predstavio novoimenovani ambasador Rašid Hasan Pur, koji je u kratkom govoru zahvalio svima što su uveličali važan dan za njegovu državu.

Davoud Zamaniyan, otpravnik poslova ambasade Irana, je istakao značaj kvalitetnih bilateralnih odnosa između njegove države i Srbije, i izrazio očekivanja da će aktivnosti na političkom, ekonomskom i kulturnom planu biti još intenzivnije. On je podsetio da je 1979. godine "borba iranskog naroda za slobodu pod vođstvom ajatolaha Homeinija donela kraj diktatorskom režimu i rezultirala osnivanjem jednog novog političkog sistema pod imenom Islamska republika Iran". Naglasio je da je u protekle četiri decenije iranska ekonomija sa 26. pozicije u svetu dospela do 18. te da će prema predviđanjima Svetske banke već 2021. godine zauzeti 15. mesto.

- Koristeći domaću tehnologiju uspeli smo da postanemo jedna od najrazvijenijih naučnih i industrijskih zemalja u oblasti novih tehnologija kao što su genetika, kloniranje, nano, vazduhoplovna i odbrambena industrija, u oblasti nuklearne energije, medicinskih nauka i IT sektora - podvukao je otpravnik poslova ambasade Irana.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici verskih zajednica, članovi diplomatskog kora, ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još