KOVID-19: Izabran naziv za bolest izazvanu novim koronavirusom

Direktor Svetske zdravstvene organizacije objavio je da je službeni naziv za bolest izazvanu novim koronavirusom – Kovid-19 i da je korišćenje drugih imena netačno.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebreisus rekao je da treba izbegavati korišćenje drugih imena za bolest izazvanu novim koronavirusom kako bi se izbegla konfuzija.

Ukazao je na to da je, prema smernicama SZO, morao da se izabere naziv koji neće ukazivati na geografsku lokaciju, određenu vrstu životinja ili grupu ljudi, navodi se na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Naveo je i da bi prva vakcina za taj virus mogla da bude dostupna za 18 meseci.

Gebreisus je ranije rekao da koronavirus predstavlja vrlo ozbiljnu pretnju za ostatak sveta. Prema njegovim rečima, teško je poverovati da je pre samo dva meseca ovaj virus bio potpuno nepoznat. Broj umrlih od bolesti izazvane ovim virusom u Kini porastao je na 1.016.

Otkako se virus pojavio u Kini, naučnici širom sveta pokušavaju da naprave vakcinu kako bi zaustavili širenje epidemije. Nedavno je jedna šangajska farmaceutska kuća napravila uzorke vakcine i u toku su testiranja na životinjama.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još