Beogradski centar traži punu istinu

PRIŠTINA, 15. decembra 2010. (Beta) - Beogradski centar za ljudska prava saopštio je danas da je "zgrožen pouzdanim otkrićem" da su tokom 1998. i 1999. godine, po nalogu iz uz nadzor nekih vođa kosovske oslobodilačke armije, a sada aktivnih političkih delatnika na Kosovu, mnogim otetim ljudima prinudno uzimani vitalni organi.

"Zgroženi smo otkrićem da su Albancima i nealbancima na teritoriji Kosova i Albanije prinudno uzimani vitalni organi radi prodaje kupcima u inostranstvu", saopštio je taj centar i poručio da u sagledavanju mračne prošlosti ne sme biti izuzetaka i da je neophodna istraga i otkrivanje pune istine o tome.

Vlasti Albanije i vlasti na Kosovu, kao i albanski lideri i predstavnici međunarodne zajednice koji učestvuju u upravljanju Kosovom, "moraju da zahtevaju i postignu ono što tražimo od svih drugih učesnika u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije, a to je energična istraga o počiniocima i nalogodavcima ovih gnusnih dela, njihovo kažnjavanje i otkrivanje pune istine i suočavanje s tom istinom", naveo je Beogradski centar za ljudska prava.

Pogledajte još