UDOVICA GORDANA PRIMILA ORDEN: Šaban Šaulić posmrtno odlikovan zlatnom Medaljom za zasluge

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje, Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i dan kada je 1835. godine, proglašen prvi srpski Ustav.

Predsednik Aleksandar Vučić danas je zlatnom Medaljom za zasluge posmrtno odlikovao pokojnog kralja narodne muzike Šabana Šaulića.

- Šaban Šaulić, estradni muzički umetnik je tokom blistave karijere duge 50 godina komponovao i izveo pesme koje ostaju deo naše duhovne i kulturne baštine. Bio je ambasador srpske muzike u zemlji i u svetu, a svojim životom i radom predstavljao je uzor novim generacijama umetnika. Njegov album "Dođi da ostarimo zajedno", čak iz 1978. godine, je i danas najtraženiji u istoriji popularne muzike na ovim prostorima. Zlatnom Medaljom za zasluge posmrtno je odlikovan Šaban Šaulić i molim njegovu suprugu, gospođu Gordanu, da primi medalju - pročitao je prof. dr Sima Avramović.

Gordana Šaulić je izašla i primila Medalju koju joj je predsednik uručio uz zvuk čuvene pesme "Dođi da ostarimo zajedno". Prisutna su bila i njena i Šabanova deca, Sanela, Ilda i Mihajlo.

- Tužni smo što u ime našeg tragično stradalog supruga, oca i dede danas primamo ovaj orden. Istovremeno, ponosni smo što i dalje živi kroz svoja dela, za šta je ova nagrada najbolji dokaz. Šaban je tokom života dobio nebrojeno nagrada, ali je ovo zasigurno najvažnija i sigurna sam da bi mu posebno značilo što ju je uručio čovek koga je on voleo, poštovao i bezrezervno podržavao, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić - kažu članovi porodice Šaulić.

- Predsedniku dugujemo neizmernu zahvalnost, i smatramo ovo najboljim načinom da se danas, samo dva dana pre godišnjice Šabanove smrti, podsetimo svega onoga što je za života uradio i predstavljao. Ovo je istovremeno i priznanje za milione ljudi koji su Šabana u poslednjih pola veka voleli i poštovali njegov rad - poručuje Šabanova porodica nakon uručenju najznačajnijeg državnog priznanja.

Podsetimo, Šaban Šaulić poginuo je 17. februara 2019. godine, u teškoj saobraćajnoj nesreći na putu Bifild-Butersloh.

Spasilačke ekipe o stravičnoj nesreći su obaveštene u 6:50 časova ujutru.

Suđenje Turčinu Alsinu Leventu koji se sumnjiči da je izazvao nesreću u kojoj su poginuli Šaban Šaulić i Mirsad Kerić počinje 27. marta.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Hello!/Arhiva

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.