Olimpijski vekovnik je spomenik sporta

BEOGRAD, 15. decembra 2010. (Beta) - Monografija "Olimpijski vekovnik" svečano je promovisana u beogradokoj galeriji "Glasnik" povodom obeležavanja 100-godišnjice Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Predsednik OKS Vlade Divac zahvalio je svima koji su doprineli da se izda ta monografija. "Hvala što ste napravili spomenik sporta. Mi sportisti smo se trudili da prezentujemo zemlju u poslednjih 100 godina. Mislim da sport zaslužuje da se ovako nešto dogodi", rekao je Divac.

Svečanoj promociji prisustvovali su neki od učesnika olimpijskih igara, a bivša košarkašica Anđelija Arbutina ocenila je da je "knjiga sjajna" i da ima mnogo forografija.

Bivši košarkaš a sada potpredsednik OKS Žarko Paspalj smatra da je ovo prilika da se vidi "predivno izdanje".

Vaterpolista Dejan Savić istakao je da je monografija izašla u pravom trenutku, kada se obeležava 100 godina postojanja Olimpijskog komiteta Srbije, i dodao: "'Olimpijski vekovnik' treba da bude podsetnik o prošlosti i motivacija za budućnost".

"Olimpijski vekovnik" je dvotomna monografija na 1.100 strana, u kojoj su prvi put objavljeni imena, plasmani i rezultati svih olimpijca koji su od 1912. pod srpskom i jugoslovenskom zastavom učestvovali na letnjim i zimskim olimpijskim igrama, mediteranskim igrama, EYOF-u i olimpijskim igrama mladih.

Pogledajte još