Plate "lete" na 348.000 dinara

Krajnji rok za privatizaciju najvećeg domaćeg avio−prevoznika kompanije "Jat ervejz" ističe u martu 2008. godine, ali ovaj proces ne može da se izvede do kraja bez uvažavanja zahteva i stavova zaposlenih, koji su 1. avgusta prosleđeni potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću, Ministarstvu za infrastrukturu, Agenciji za privatizaciju i drugim nadležnim instancama. 

- Tražimo hitan razgovor sa socijalnim partnerima, poslovodstvom i predstavnicima države, jer niko do sada na predložene sugestije nije odgovorio, iako su ključni za ekonomski položaja zaposlenih i "Jata", ali bi budućeg kupca − istakao je juče na konferenciji za novinare Nenad Kukoljac, predsednik jedinstvene sindikalne organizacije "Jat ervejza“. 

- Kolektivni ugovor i kvalitetan socijalni program treba da budu sastavni deo kupoprodajnog ugovora i tenderske dokumentacije, što bi se usaglasilo sa budućim partnerom. Od ovog cilja nećemo odustati, to je garancija da će novi vlasnik poštovati prava zaposlenih - naveo je Kukoljac. 

Na "liniji“ isplate zarada uočene su brojne nepravilnosti, ukazuje Milan Jovanović, predsednik sindikata pilota. Dostignut je enorman raspon zarada 1:21 između najnižih plata od 16.135 dinara do najviše - plate genaralnog direktora od 348.465 dinara. Masa zarada za poslovodstvo povećana je dva i po puta, a za ostale svega četri odsto, tako da su "ceh“ umanjenja fonda za zarade u toku 2007. godine za 60 miliona u odnosu na odobrenu sumu platili zaposleni. Najvišu platu primao je doskorašnji direktor Nebojša Starčević. Prosek septembarskih plata 1.729 zaposlenih iznosi oko 56.000 dinara, a većina od 982 radnika ostvaruje prosek od 25.000 dinara. Prosek poslovodstva je 236.000 dinara. Kako obrazlažu sindikalci "Jata", ovaj poremećaj desio zbog zloupotrebe Pravilnika o radu, člana 69, kojim se daje mogućnost poslovodstvu da za posebne zasluge podiže platu za 20 odsto, tako da rukovodioci zarađuju čak i više od kapetana, što se nikada nije desilo. Od Vlade Srbije zahteva se i izjašnjavanje i definitivan stav o ogromnim dugovima "Jata".

("Pregled“)

Pogledajte još